Υποχρεωτική η έκδοση κάρτας φιλάθλου – Ψηφίστηκε ο νόμος

    Ψηφίστηκε από τη Βουλή σε νόμο το νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους,  με τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών και Ζαχαρία Κουλία (31 ψήφοι) και τις 18 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΑΚΕΛ εναντίον, .

    Η Ολομέλεια της Βουλής, πριν την τελική ψηφοφορία, με τις απορριπτικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ και του κ. Συλλούρη και τις θετικές ψήφους των Βουλευτών των άλλων κομμάτων (30 υπέρ, 19 κατά), υπερψήφισε τροπολογίες με βάση τις οποίες την έκδοση και τη διατήρηση του αρχείου της κάρτας φιλάθλου έχει ο ΚΟΑ και τα σωματεία δεν θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το κόστος αστυνόμευσης στην Αστυνομία για τα μη αστυνομικά καθήκοντα που εκτελούν αστυνομικοί.

    Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε, η έκδοση κάρτας φιλάθλου καθίσταται υποχρεωτική ώστε να μπει κάποιος σε γήπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, που παρέστη κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις τροποποιήσεις που επέφεραν τα κόμματα στο νομοσχέδιο και λέγοντας ότι το Υπουργείο θα αναμένει το τελικό κείμενο του νόμου όπως θα ετοιμασθεί από τη Βουλή για περαιτέρω ενέργειες, σημείωσε ότι ο νόμος περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες που θα αυξήσουν την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους.

    Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε αναπομπή του νόμου.

    Η συνεδρία της Ολομέλειας άρχισε είκοσι λεπτά πριν τις δώδεκα, και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, λαμβάνοντας το λόγο, ενημέρωσε την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ αποσύρθηκαν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου εξήγησε ότι οι τροπολογίες αποσύρθηκαν καθώς στόχευαν να διορθώσουν το κείμενο νόμου σε περίπτωση που περνούσαν οι άλλες τροπολογίες και πρόσθεσε ότι αυτοί που θα τροποποιήσουν το κείμενο θα χρεωθούν την αποτυχία ή θα πιστωθούν την επιτυχία της εφαρμογής του νόμου.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι εξέλαβε ως εκβιασμό την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι είναι λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Ανέφερε ταυτόχρονα πως η Βουλή δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, εάν η εκτελεστική εξουσία και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή σπατάλησε πολύ χρόνο για τον προηγούμενο νόμο που ψηφίστηκε και διαφάνηκε ότι οι πρόνοιες του δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη βία με αποτέλεσμα να χρειαστεί ο νέος νόμος.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης παρατήρησε ότι η Βουλή με βάση τη φιλοσοφία του κ. Νεοφύτου καλείται να ψηφίζει ομόφωνα τους νόμους για να μην της φορτώσουν την ευθύνη και σημείωσε ότι δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη η Βουλή ή η αντιπολίτευση εάν η κυβερνητική πολιτική δεν αποδώσει.

    Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι με βάση τα κοινοβουλευτικά θέσμια η όποια παράταξη μπορεί να καταθέσει τροπολογίες. Πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ότι για τα κοινωνικά προβλήματα υπάρχει συλλογική ευθύνη.

    Λαμβάνοντας το λόγο εκ νέου ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι αυτονόητη πολιτική θέση ότι όταν κάποιος τροποποιεί αναλαμβάνει και την ευθύνη και διευκρίνισε ότι το κείμενο νόμου που τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουής δεν είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, καθώς το κείμενο νόμου έχει τροποποιηθεί από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Νομικών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο μελετήθηκε σε βραχύ χρονικό διάστημα. Σημείωσε τη σύμπνοια όλων επί της θέσης ότι η βία δεν είναι πλέον ανεκτή και ότι τα γήπεδα πρέπει να είναι χώροι ευγενούς άμιλλας και όχι αρένες για μονομαχίες, ταυρομαχίες που να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όλων όσοι μεταβαίνουν στο γήπεδο

    Είναι πλέον καιρός η πολιτεία να πάρει μέτρα, καθώς δεν γίνεται να τρομοκρατείται η κοινωνία από ομάδες ταραξιών και ομάδες εγκληματικών στοιχείων, συνέχισε και επανέλαβε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ψηφίζονται νόμοι στο χαρτί, αλλά και να εφαρμόζονται.

    Περαιτέρω είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις για τους τρόπους και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος τις όποιες – όπως ανέφερε – θεωρεί όλες καλοπροαίρετες

    Ο κ. Σαμψών κάλεσε την Κυβέρνηση όπως το συντομότερο καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για καταστολή της βίας που σχετίζεται με αθλητικά γεγονότα και στους χώρους έκτος γηπέδων.

    Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τον προηγούμενο νόμο Βουλή και Κυβέρνηση απέφυγαν να αγγίξουν τον ‘οπαδισμό’, που άγεται από τα ένστικτα καθώς ο οπαδισμός συναντάται και εντός των κομμάτων.

    Ο οπαδισμός και χουλιγκανισμός είναι αρνητικές συμπεριφορές αγόμενων ανθρώπων, συνέχισε, αναφέροντας ότι τα μέτρα είναι αυστηρά και πρέπει να εφαρμοστούν για να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπισθεί η βία.

    Είπε επίσης ότι έχει στοιχεία που θυμίζουν αστυνομικό κράτος, ωστόσο περισσότερα και οδυνηρότερα στοιχεία περιέχονται στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δίνει εξουσία στο φοροθέτη να δεσμεύει περιουσίες και καταθέσεις.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό προσεγγίσει επαρκώς την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και περιέχει σοβαρά αυστηρά μέτρα για περιορισμό του οπαδισμού και της βίας στα γήπεδα.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η βία στα γήπεδα λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις. “Αφήσαμε το πρόβλημα να διογκωθεί με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να εφαρμοστούν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα” συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αρχή Αδειοδότησης θα λειτουργήσει αυτή τη φορά ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με την ασφάλεια των γηπέδων.

    Είπε επίσης ότι η διατήρηση του αρχείου για την κάρτα φιλάθλου πρέπει να μεταφερθεί στον ΚΟΑ καθώς θα περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τη διαγραφή της πρόνοιας για τη χρέωση του κόστους για μη αστυνομικά καθήκοντα των αστυνομικών, στα σωματεία.

    Ο κ. Νικολαϊδης παρατήρησε ότι τα μαζικά αθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεξέλεγκτης βίας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων με τους απλούς πολίτες να πληρώνουν το τίμημα.
    Πρόσθεσε ότι η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει εκ νέου επειδή απέτυχε η εφαρμογή των προηγούμενων νόμων. Είπε ακόμα ότι ο νέος νόμος περιέχει σκληρές πρόνοιες, ωστόσο σημείωσε ότι το κάθε νομοσχέδιο πρέπει να κριθεί με βάση το στόχο που επιχειρεί σε συγκεκριμένες συνθήκες και ανέφερε ότι στις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται θεραπεία πιο έντονη και πιο δραστική.

    Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε κομβικό σημείο το θέμα της ανωνυμίας των φιλάθλων και λέγοντας ότι η εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου είναι σημαντικό μέτρο, ανέφερε πως την πολιτική ευθύνη για την κάρτα πρέπει να έχει ο ΚΟΑ, που είναι υπόλογος στη Βουλή.

    Ανέφερε ακόμα ότι με την αρμοδιότητα του ΚΟΑ να εκχωρεί εξουσίες στην ΚΟΠ μπορεί να λυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα. Συνεχίζοντας, είπε ότι ως αρχή είναι σωστό να επωμίζονται το κόστος αστυνόμευσης τα σωματεία, αλλά για την καλύτερη άμεση εφαρμογή κρίνεται σκόπιμο να αφεθεί σε κατοπινό στάδιο η εισαγωγή αυτής της παραμέτρου.

    Ανέφερε ακόμα ότι απαιτείται η συνεργασία όλων όσοι εμπλέκονται στο μαζικό αθλητισμό με καλή πίστη, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η έκτακτη συνεδρία αποτελεί απόδειξη για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα.

    Ακολούθως επικαλέστηκε χθεσινές δηλώσεις του Κρις Τριανταφυλλίδη για την κάρτα φιλάθλου που μίλησε για ημιμάθεια και προχειρότητα και ανέφερε ότι με βάση την εμπειρία και τις μελέτες των ειδικών διαφάνηκε ότι η υπέρμετρη καταστολή σε χώρους χιλιάδων φιλάθλων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

    “Όποτε ένα κράτος προσπάθησε με αυστηρή καταστολή να αντιμετωπίσει βίες συμπεριφορές αύξησε την αντίδραση”, συνέχισε.

    Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, θέτοντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Προειδοποίησε δε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχτεί την ίδια διαδικασία για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι 5 σωματεία πρώτης κατηγορίας δηλώνουν οικονομική δυσπραγία να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και ανέφερε πως ψηφίζουμε ένα νόμο που εν γνώσει μας δεν θα εφαρμοστεί.

    Χαρακτήρισε επίσης εξωφρενικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν πληροί την αρχή της αναλογικότητας στις ποινές, ότι περιέχει εξόφθαλμη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη η προσέγγιση να καλούνται χιλιάδες φίλαθλοι να δεχθούν παραβίαση δικαιωμάτων για να προστατευθούν από τους 50 που δημιουργούν επεισόδια.

    Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι στην Αγγλία καταργήθηκε η κάρτα φιλάθλου, ανέφερε ότι η ιδιότητα φίλαθλος δεν αγοράζεται με κάρτα 15 ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι το μητρώο φιλάθλου θα είναι είδος φακελώματος που θα αποτελεί δεξαμενή για ψάρεμα σε θολά νερά.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι κάποιοι θα οικονομήσουν κέρδη από αυτή την ευφάνταστη ιδέα, επειδή – όπως είπε – μόνο μια εταιρεία μπορεί να εκδώσει την κάρτα.

    Έκανε επίσης λόγο για πρωτοφανή διαχωρισμό των αστυνομικών καθηκόντων σε συνήθη και ασυνήθη αστυνομικά καθήκοντα και κάλεσε τη Βουλή να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει η αναστολή αγώνα με φιρμάνι από την αστυνομία, εάν το σωματείο που αγωνίζεται δεν πληρώσει τα οφειλόμενα για την αστυνόμευση.

    Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει και θα καταψηφίσει τις τροπολογίες παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Εάν δεν αλλοιωθεί, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για αποποίηση ευθυνών από την κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

    Ο κ. Σαμψών χαρακτήρισε αβάσιμη την επιχειρηματολογία του κ. Δαμιανού για την αποποίηση ανθρώπινου δικαιώματος.