Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προήδρευσε, σήμερα, σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών, με επίκεντρο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τον τουρισμό. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και Hermes ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος συμμετείχε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε:
«Σήμερα είχαμε εκτενείς διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους κοινωνικούς εταίρους στο Υπουργείο Εργασίας αρχικά, και στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα. Το θέμα συζήτησης ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον Κορωνοϊό. Είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε εδώ και βδομάδες, κάνοντας εκτενή διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση. Σίγουρα, είναι ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα φανεί αρωγός. Είναι ένα θέμα στο οποίο δικαιολογείται κρατική παρέμβαση. Τα δημόσια οικονομικά του κράτους και ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει αλλά μια συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι για να προσφέρει διεξόδους την ώρα της κρίσης ή της εκκολαπτόμενης κρίσης.
Ως οικονομία περάσαμε πιο δύσκολες καταστάσεις και τα καταφέραμε. Προτίθεμαι τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσω αυτό τον κύκλο διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα και να καταθέσω προς έγκριση δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα, εργαζομένους, επιχορήγηση εργασίας, ούτως ώστε τους επόμενους 2-3 μήνες που προβλέπεται να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, να τους περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως έχω πει περάσαμε και πιο δύσκολα.
Την άλλη βδομάδα συνέρχεται και το Συμβούλιο Υπουργών στην ΕΕ για θέματα οικονομίας και το Eurogroup. Ήδη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται και έχουν ληφθεί κάποιες πρωταρχικές αποφάσεις όσον αφορά το Corona-Fund για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά θα συζητηθούν κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα.
Επαναλαμβάνω, ότι ανεξαρτήτως των όποιων Ευρωπαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία, θα στηρίξει τους εργαζομένους, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα και πρακτικά εφαρμόσιμα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την κοστολόγηση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «θα υπάρξει μια συνολική κοστολόγηση στον βαθμό της βεβαιότητας που μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση, μια κατάσταση που δεν ξέρεις τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει. Με τις δικές μας εκτιμήσεις θα προβούμε σε ακριβή κοστολόγηση αυτού το πακέτου, το οποίο αν χρειαστεί θα προωθηθεί και με συμπληρωματικό έκτακτο προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή, δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, προς αποφυγήν μιας παραφιλολογίας χωρίς και την κοστολόγηση αλλά όταν μιλάμε για δημοσιονομικού περιεχομένου πακέτο, αναφερόμαστε και σε φορολογίες και σε επιχορηγήσεις και σε μέτρα στήριξης άλλων συγκεκριμένων Υπουργείων για δικές τους πολιτικές, τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα. Βλέπουμε το θέμα σφαιρικά, και είναι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε. Πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική εκτίμηση και η κοστολόγηση, ούτως ώστε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά ευρύτερα την οικονομία αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας, είναι ένας τομέας ο οποίος είναι ευάλωτος σε εξωγενείς παραμέτρους, έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας, άρα μια στόχευση σε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν τον τουριστικό τομέα, σίγουρα θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο» κατέληξε ο κ. Πετρίδης.