O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Κύπρο.
Αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα.
Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη:
«Είχα την εξαιρετική χαρά να υποδεχθώ σήμερα εδώ στο Υπουργείο, τον φίλο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τον κ. Δημήτρη Βίτσα, με τον οποία είχαμε, όπως πάντοτε, μια ιδιαίτερα εγκάρδια και παραγωγική συνάντηση.
Ιδιαίτερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα θέματα που αφορούν στις δυνατότητες συνεργασιών στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της έρευνας ενόψει και της σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση τόσο σε προγράμματα αμυντικής έρευνας, όσο και προγραμμάτων ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων, μέσα και από τη σύμπραξη ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων, και ασφαλώς να αναζητήσουμε συνεργασίες και με τρίτες χώρες.
Όπως καταγράφηκε και στην Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας που από κοινού διοργανώσαμε πρόσφατα στη Λευκωσία, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από ελληνικές και από κυπριακές εταιρείες για συνεργασίες, ιδιαίτερα για επενδύσεις και απόκτηση τεχνογνωσίας, στο τομέα των προϊόντων διττής χρήσης (dualuse), που μπορούν, δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς. Τα οφέλη τόσο για την άμυνα, όσο όμως και για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι προφανή.
Επιτρέψτε μου να πω ότι για την Κύπρο, η σημασία της PESCO και σε ότι αφορά στην πτυχή αυτή, δηλαδή της προαγωγής κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι εξόχως σημαντική. Και αυτό, γιατί, όπως ξέρετε, μέχρι σήμερα η Κύπρος αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω εμπάργκο από διάφορες χώρες σε ότι αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Με τη λειτουργία της PESCO, όχι μόνο αίρονται τα όποια εμπόδια αλλά η προμήθεια ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού καθίσταται πλέον βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη μέλη.
Την ίδια ώρα με την PESCO τίθενται κριτήρια και στόχοι και σε ότι αφορά τις δαπάνες αλλά και την κατανομή των δαπανών. Θέλω να σημειώσω ότι το 2017 έχουμε καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων στις αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ, της τάξης του 1.92% ενώ αναμένεται, με βάση και το Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης που έχουμε καταθέσει στη PESCO, του χρόνου ή το αργότερο σε δύο χρόνια, να πιάσουμε τοv ευρωπαϊκό διακηρυγμένο στόχο του 2%.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι και σε ότι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το 2017, για παράδειγμα, είχαμε απορροφήσει κατά 100% το κονδύλι που αφορούσε στην αμυντική θωράκιση, σε ότι αφορά δηλαδή τους εξοπλισμούς. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα αξιοποιήσαμε και επιπρόσθετα κονδύλια που εγκρίθηκαν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ανακοινώσω ότι με τη συμβολή και της Νομικής μας Υπηρεσίας, έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη σύμβαση που εκκρεμούσε για την προμήθεια από την Ελλάδα 11 φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης.
Γι’ αυτό και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό για την άριστη συνεργασία, αλλά και ευρύτερα για άλλη μια φορά να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τον ελληνικό λαό, για τη συνεχή, αταλάντευτη και ανιδιοτελή στήριξη προς την άμυνα της Κύπρου.
Η αμυντική σύζευξη Κύπρου και Ελλάδας, μέσα από τον Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων, μέσα από την καθιέρωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου, και μέσα από την εν γένει συνεργασία σε όλους τους τομείς, που βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο σημείο, ενισχύεται και διευρύνεται τόσο μέσα στο ευρωπαϊκό και περιφερειακό πλαίσιο.
Από κοινού αξιολογούμε τα δεδομένα, από κοινού σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας, προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να προωθήσουμε τα κοινά εθνικά συμφέροντα, σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων».
Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Φωκαΐδη για την φιλοξενία και για την ευκαιρία που είχαμε για άλλη μια φορά να συζητήσουμε θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
Το καλό είναι ότι κάθε φορά που συζητάμε κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Σε άλλο επίπεδο βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια, σε άλλο βρισκόμαστε σήμερα. Και στο επίπεδο των συνεργασιών και στο επίπεδο των προμηθειών και στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών.
Είμαστε σε μια περιοχή του πλανήτη που αυξάνεται η αστάθεια και αυξάνονται και οι απειλές. Σ’ αυτή την περιοχή η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Νομίζω ότι οι προσπάθειες μας για τις τριμερείς συνεργασίες δεν θα ήταν τόσο δυνατές, εάν δεν στηρίζονταν στη δική μας αδελφική συνεργασία και φιλία . Έχει μεγάλη σημασία οπουδήποτε σε αυτό το επίπεδο, να συναντάς της Ελλάδα και την Κύπρο, ενωμένες να προσπαθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Και η συνεργασία μας με το Ισραήλ και η συνεργασία μας με την Αίγυπτο και η προϊούσα προσπάθεια με την Ιορδανία αλλά και με άλλες χώρες δίνουνε μια καινούργια δυναμική. Αυτό προσμετράτε σε διεθνές επίπεδο και σ’ αυτό το επίπεδο θα το συνεχίσουμε.
Συγχρόνως, επιδιώκοντας την ειρήνη πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και η θωράκιση μας όπως καλά γνωρίζετε έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων και με την υιοθέτηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Όλα αυτά μέσα σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο δεν μας επιτρέπεται και δεν θα θέλαμε να μας επιτρέπεται, να σπαταλάμε κοινωνικούς πόρους αλλά να τους αξιοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο επίπεδο είναι η εκπαίδευση, η οποία έχει να κάνει και με τη μόρφωση και και με την εξάσκηση. Νομίζω και σ αυτό το επίπεδο τα πάμε πάρα πολύ καλά. Σήμερα κάναμε ένα βήμα ακόμα στις διαδικασίες της βιομηχανικής συνεργασίας. Της συνεργασίας δηλαδή στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό το βήμα έχει να κάνει με τις δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες μας, ώστε να μας δίνουν σε ορισμένα ζητήματα αυτονομία και σε ορισμένα ζητήματα να λειτουργούνε συμπληρωματικά σε σχέση και με τις διεθνείς σχέσεις που έχουμε.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, εκμεταλλευόμαστε ένα ακόμα γεγονός το οποίο από κοινού η Ελλάδα και Κύπρος δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει. Μερικές φορές λένε η PESCO, η PESCO όμως δεν ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας σκέψης ενός εγκεφάλου, δεν ξύπνησε ένα πρωινό.
Η PESCO όπως ολοκληρώθηκε ήταν μια προσπάθεια που γεννήθηκε και εμείς δώσαμε την ισχυρή συνδρομή μας και στην αρχική σύλληψη και στο πώς μετουσιώθηκε η αρχική σύλληψη σε συμφωνία στα Ευρωπαϊκά πλαίσια.
Και αν θέλετε είναι η έκφραση της ενδυνάμωσης αυτής της βιομηχανίας διττού ρόλου, την οποία ανέφερε προηγούμενα ο Υπουργός, αλλά και το βήμα με το οποίο η βιομηχανία βοηθάει σε μια ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και αυτή καθορίζεται από δύο στοιχεία : την αυτονομία και την συμπληρωματικότητα σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Αυτή είναι, θα λέγαμε, η βασική φιλοσοφία. Εκεί, πέρα από τους αρχικούς προσδιορισμούς, η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί και με άλλες χώρες επιμείναμε και τελικά καταφέραμε ώστε να ενταχθεί μέσα στην όλη διαδικασία της PESCO και η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο οι κεντρικές βιομηχανίες, ιδιωτικές κατά κύριο λόγο, που υπάρχουνε στα μεγάλα κράτη της Ε.Ε.
Αυτό ήτανε μια μεγάλη μας επιτυχία. Εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα ένα ακόμα βήμα, το πόσο αυτό θα το εκμεταλλευτούμε.
Αυτές οι τριμερείς μας συνεργασίες, μαζί με το γεγονός ότι μπορούμε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή, μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη την οποία μπορούμε να μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας από την μια και σε πολιτική σταθερότητα από την άλλη μεριά . Αυτός είναι και ο κεντρικός μας στόχος και προς αυτή τη κατεύθυνση δουλεύουμε».