«Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο» για τρία χρόνια, ώστε να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, προτείνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
«Η φορολόγηση 10% των εσόδων από τόκους, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντλούσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων για την κυβέρνηση… Αυτό δεν είναι ένα κούρεμα, ούτε βαρύς φόρος. Θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και σε αντίθεση με ένα φόρο, θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε μη-κατοίκους Κύπρου»,εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα απέφερε περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε την επιβολή κουρέματος των ιδιωτικών καταθέσεων, καθώς και τη θέσπιση ενός αναδρομικού φόρου για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ…«Οτιδήποτε αναδρομικό σημαίνει εξαπάτηση των ανθρώπων». Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη συρρίκνωσης του τραπεζικού συστήματος…«η μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα είναι σίγουρα εφικτή».
Ανοιχτός εμφανίστηκε ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις…«αν οι ιδιωτικοποιήσεις κάνουν τη διαφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, τότε είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι»,είπε, εκτιμώντας ότι το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων θα απέφερε έσοδα 4,5 δισ. στην κυβέρνηση. Τα 3 δισ. θα προκύψουν από την πώληση τραπεζικών μετοχών και 1,5 δισ. από την πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων.