Υγεία: Ο γενικός προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

Οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις για γυναίκες

Του Κυριάκου Γιαννουκά*

Η πρόσφατη κρίση της πανδημίας ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα τη μεγάλη σημασία των προληπτικών εξετάσεων υγείας: με βάση έρευνες που έγιναν διεθνώς, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συμμετοχή των πολιτών σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, που με τη σειρά τους έφεραν μειωμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις σοβαρών νοσημάτων για μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας.

Ο πλήρης γενικός προληπτικός έλεγχος (check up), αποτελεί σπουδαίο δώρο για κάθε άνθρωπο. Είναι ο «καθρέπτης» του οργανισμού καθώς μπορεί να διαγνώσει θέματα υγείας, ακόμη και πολύ σοβαρά, σε πρώιμο στάδιο. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θα επιχειρήσουμε μια σύντομη παράθεση των εξετάσεων που είναι σημαντικές για την υγεία της κάθε γυναίκας, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των όποιων πιθανών προβλημάτων υγείας.

Ένα πλήρες check up περιλαμβάνει περισσότερες από 50 αναλύσεις που γίνονται σε δείγμα αίματος, ούρων και κοπράνων. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων αποτελούν σημαντική ένδειξη για την αξιολόγηση διαφόρων παθήσεων όπως: της αναιμίας -που είναι συχνότερη στις γυναίκες κυρίως λόγω της τακτικής απώλειας αίματος κατά την εμμηνορρυσία-, των καρδιαγγειακών παθήσεων, διαφόρων τύπων καρκίνου (αξιολογώντας καρκινικούς δείκτες για πάγκρεας, γαστρεντερικό σύστημα, ωοθήκες, μαστό, ουροδόχο κύστη), της λειτουργίας του θυροειδούς αδένα, του ήπατος, του ουροποιητικού, γαστρεντερικού, ανοσοποιητικού συστήματος, των παθήσεων των αρθρώσεων, πιθανής μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας (Α, Β, Γ), του διαβήτη, της οστεοπόρωσης που είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες.

Ο γενικός προληπτικός έλεγχος διαιρείται σε ομάδες / κατηγορίες ειδικών αναλύσεων. Κάθε κατηγορία αποτελείται από τις πιο βασικές αναλύσεις που είναι απαραίτητες για να μας δώσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας των οργάνων του σώματός μας που απαρτίζουν τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συνήθως ένα πλήρες check up συστήνεται να γίνεται μια φορά το χρόνο.

Μεγάλης σημασίας για τις γυναίκες είναι και ο έλεγχος της βιταμίνης D και Β12. Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο επικρατεί ηλιοφάνεια, εντούτοις σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας, και δη στον γυναικείο πληθυσμό, παρατηρείται έλλειψη βιταμινης D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ πρόσφατες έρευνες την συνδέουν με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και με την προστασία από σοβαρές νόσους. Η δε B12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, διότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στην κυτταρική διαίρεση.
Στις γυναίκες 40 ετών και άνω είναι επίσης σημαντικός ο ορμονικός έλεγχος.

Οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε εξεταζόμενη εξαρτώνται από σειρά παραγόντων όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία κ.ά. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο οι εξεταζόμενες να συμβουλεύονται τον γιατρό που τις παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό τους, ο οποίος είναι και αυτός που θα αποφασίσει για το πλάνο των εξετάσεων που θα πρέπει να υποβληθούν.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι για τη διατήρηση της καλής υγείας χρειάζεται να τηρούμε κατά γράμμα και τις βασικές αρχές της προληπτικές φροντίδας:


-Yγιεινή διατροφή
-Άσκηση
-Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
-Αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ
-Διακοπή καπνίσματος.

Ο γενικός προληπτικός έλεγχος, στη βάση των συστάσεων του γιατρού μας, αποδεικνύεται σωτήριος για την υγεία μας. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι η πρόληψη σώζει ζωές!

*Πρόεδρος του Χημείου Γιαννουκά του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο