Ο Τέρενς Κούικ μιλάει στην Λαιμητόμος.com
“Βρισκόμαστε κάτω από μια λαιμητόμο, δεν αντέχουμε άλλα μνημόνια”
“Θα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα για δεκαετίες μέχρι το 2060”.
Με τη φράση αυτή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Τομεάρχης εξωτερικών θεμάτων του κόμματος Τέρενς Κούικ περιγράφει όχι μόνο τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια Έλληνες εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και των μνημονίων, αλλά το μέλλον της χώρας που για δεκαετίες θα είναι υποθηκευμένο στους δανειστές μας.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Laimitomos. com ο κ. Κούικ τονίζει ότι οι κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και νέα μνημόνια, αλλά χρειάζεται προοπτική και μέλλον. Επισημαίνει δε, ότι ο ελληνικός λαός, με την ψήφο και την αντίδραση του, είναι εκείνος που θα δώσει την απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και τα μνημόνια, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων προειδοποιεί για δραματικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα και επισημαίνει ότι απαιτούνται προσεχτικοί χειρισμοί και από την ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κούικ σε ερώτηση για το πως αξιολογεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τονίζει:
“Εδώ και ενάμιση χρόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέγαμε ότι έχουμε μπει σε ένα δόκανο της τρόικας και σε μια λογική να παραδοθεί η Ελλάδα αμαχητί στους ξένους τραπεζίτες και κυρίως στο γερμανικό πολιτικό -οικονομικό σύστημα, ώστε να μην υπάρχει καμία ελπίδα πλέον
. Η επιβεβαίωση έχει και συνέχεια. Τώρα ανοίγει και το κεφάλαιο από πλευράς τρόικας για να πάρουμε άλλο ένα δάνειο 15 δισ. που σημαίνει και νέο μνημόνιο, που σημαίνει και σε συσχετισμό και με την “τρύπα” των 4,7 δισ. που πρέπει να την κλείσουμε το 2014-2015, ότι θα ξαναγδάρουνε τις πλάτες του Ελληνικού λαού, όποιοι εν πας περίπτωση ακόμα ζουν και δεν έχουν φύγει, είτε έχουν φύγει σε άλλους κόσμους, είτε έχουν μεταναστεύσει, γιατί έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τη μετανάστευση κυρίως των νέων και “φωτεινών” μυαλών.”
Μπορεί ο ελληνικός λαός να αντέξει κι’ άλλα μέτρα ή βλέπετε να πάμε άμεσα σε εκλογές;
Εμείς θα θέλαμε να κάναμε εκλογές χθες, αλλά βλέπω ότι το επαγγελματικό ελληνικό σύστημα είναι τόσο γαντζωμένο στις καρέκλες τους, δηλαδή μη με πειράζετε εμένα από τη βουλευτική καρέκλα και άσε τον Έλληνα να πνίγεται. Είναι διατεθειμένοι να μας οδηγήσουν μέχρι τον πάτο του γκρεμού, αν ήδη δεν έχουμε φτάσει.
Δυστυχώς, όμως αυτή είναι η κατάσταση, την ώρα που δεν αντιδρά και ο ελληνικός λαός. Και τι εννοώ; Εννοώ ότι όταν έχεις πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους, ο κάθε άνεργος έχει σίγουρα έναν άνεργο συγγενή πρώτου βαθμού, σύζυγο, παιδί, πατέρα. Αυτά τα τρία εκατομμύρια ανέργων κάθονται στον καναπέ, αντί να βγουν στην πλατεία Συντάγματος με ένα κερί στο χέρι ειρηνικά όπως κάνουν και οι Ισπανοί. Δεν λέω να ρίξουν το κτίριο της Βουλής να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Θεωρείτε επιτακτική ανάγκη την αλλαγή πολιτικής, να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων και να μπουν νέοι άνθρωποι στη Βουλή για να δώσουν μια νέα ελπίδα;
Θεωρώ ότι κυρίως οι εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 έδωσαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.
Πρώτον έστειλαν το μήνυμα ότι έκλεισε η μεταπολιτευτική περίοδος και δεύτερον ότι ο Έλληνας έχει σιχαθεί όλο αυτό το πολιτικό σύστημα και ότι πρέπει να προχωρήσουμε με άλλα μυαλά, με αναθεωρημένο Σύνταγμα, με άλλες διατάξεις στη λειτουργία της Βουλής, με άρση της ασυλίας του πολιτικού συστήματος και οι πολιτικοί να αποδίδουν λογαριασμό στα δικαστήρια όπως όλοι οι Έλληνες, όμως όλα αυτά τα πράγματα δυστυχώς δεν αλλάζουν.
Και σας το λέω εγώ που είμαι 45 χρόνια δημοσιογράφος και δεν μπήκα στη Βουλή για να γίνω κάποιος. Και δεν με ενδιαφέρει, πραγματικά σας μιλάω, αν αύριο ή μεθαύριο θα είμαι πολιτικός, με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου απ’ όποιο μετερίζι και από το δημοσιογραφικό βεβαίως. Βλέπω όμως με μεγάλη μου πίκρα πως ακόμα και εκείνοι που μπήκαν τώρα στη Βουλή, τα φρέσκα πρόσωπα αρχίζουν σιγά – σιγά και μεταλλάσσονται, αλλοιώνονται και γίνονται ένα με όλους εκείνους που ο κόσμος απορρίπτει. Και βλέπετε ότι ακόμα και κόμματα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσουν και αποκτούν τελείως συστημική μορφή. Πως θα προχωρήσουμε έτσι;
Τι απαιτείται; Τι προτείνετε;
Με αυτή την κυβέρνηση, με αυτή την πολιτική, με αυτή τη συνταγή, με την τρόικα στα πόδια, μέσα στα μνημόνια, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Θα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα για δεκαετίες και όπως ξέρετε αυτή η κατάσταση θα μας ακολουθεί μέχρι το 2060. Είμαστε σε ένα απόλυτο σκοτάδι και όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς επιχειρηματικά τεχνάσματα των συγκυβερνώντων οι οποίοι δεν εννοούν να φύγουν από την πλάτη μας, απεναντίας μας έχουν καθημερινά κάτω από μια λαιμητόμο και το θέμα είναι ποιανού το κεφάλι κάθε μέρα θα κοπεί.
Ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που πρέπει να δώσει τη λύση και γι’ αυτό λέμε μακάρι χθες να είχαμε εκλογές. Τα καμπανάκια θα χτυπήσουν σίγουρα στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές. Θυμηθείτε την πανωλεθρία που έχουν να πάθουν εκείνοι οι οποίοι, αναφέρομε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα θελήσουν να βγουν αγκαζέ με την Ομοσπονδιοποιημένη Μερκελική Ευρώπη.
Όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς εκλογές, ποιος ο δρόμος που δείχνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για έξοδο από την κρίση;
Το πρώτο βήμα είναι η καταγγελία του μνημονίου, μονομερείς και το παραμύθι ότι θα μας βγάλουν από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας άλλος στυγνός εκβιασμός, διότι καμία συνθήκη δεν προβλέπει ούτε έξοδο από την Ε.Ε., ούτε από την Ευρωζώνη. Δεύτερον, το άλλο παραμύθι, ωραία καταγγέλλουμε τα μνημόνια και που θα βρούμε τα λεφτά για να ζήσουμε;
Η απάντηση βγαίνει και από τους ίδιους οι οποίοι διαφημίζουν ότι υποτίθεται έχουν ένα πλεόνασμα έστω και των 800 εκατ. Το ελληνικό δημόσιο ακόμα και με αυτούς τους ισχνούς πόρους των Ελλήνων μπορεί να εξυπηρετήσει πλήρως μισθούς, συντάξεις και το κράτος πρόνοιας, υγεία και παιδεία, αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει είναι τα δάνεια για τους ξένους τραπεζίτες. Και λέμε ναι βεβαίως πήραμε δάνειο, θα γίνει έλεγχος του λογιστικού χρέους να δούμε τι πραγματικά χρωστάμε, θα κόψουμε όλα αυτά τα άθλια πανωτόκια και επιτόκια και σε χρόνο που μπορούμε με διεθνή συνεννόηση να αποπληρώσουμε αυτά τα οποία έχουμε πάρει.
Δηλαδή άλλο να αποπληρώσεις το πραγματικό σου κεφάλαιο και άλλο να κάνεις πλουσιότερους κατά 370 εκατομμύρια τους Γερμανούς.
Σε περίπτωση που έχουμε εκλογές και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία;
Με βάζετε να απαντάω σε μια τελείως υποθετική ερώτηση. Ακόμα και εσείς που με ρωτάτε δεν ξέρετε πότε θα έχουμε εκλογές, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν εκλογές, γιατί άλλο είναι να γίνουν με μια κυβέρνηση να καταρρέει και τρέχει με ελικόπτερα και άλλο να γίνουν πιο ομαλό τρόπο. Δεν ξέρουμε οι κάλπες τι θα αποδώσουν.
Θα αποδώσουν ένα ΠΑΣΟΚ ή τρία διαφορετικά ΠΑΣΟΚ; ΔΗΜΑΡ θα υπάρχει; Εμείς θα είμαστε στο 5%, στο 15% ή στο 25%; Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ΝΔ ή Πολιτική Άνοιξη ή Νέα Ελλάδα; Βλέπετε λοιπόν ότι όταν δεν ξέρουμε τι θα δείξουν οι κάλπες δεν γίνεται να κουβεντιάσουμε. Και πείτε μου σε μέρος του κόσμου πριν τις εκλογές κόμμα έχει βγει και έχει πει ψηφίστε εμένα και εγώ θα πάω να συνεργαστώ με τον άλλον.
Πως θα επηρεάσει η οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ελλάδα την πορεία της Κύπρου;
Πέρα από τα μνημόνια ελλοχεύει για την Κύπρο, και είναι φανερό αυτό πλέον, ο κίνδυνος ενός σχεδίου ΑΝΑΝ 2, οι χιαστί συνομιλίες που επιθυμεί η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα έλεγα ότι είναι το έσχατο, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τη διχοτόμηση. Εμείς αρνούμαστε κατηγορηματικά να συνομιλούμε με εκείνους οι οποίοι έχουν εισβάλει και έχουν θέσει υπό κατοχή σχεδόν τη μισή Κύπρο. Λέμε ότι πρέπει να ακολουθούνται στο ακέραιο όλες οι συμφωνίες και τα προβλεπόμενα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πιστεύεται ότι είναι η σωστή χρονική συγκυρία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, οι συνεδριάσεις αυτές γίνονται δύο φορές το χρόνο και αυστηρώς απόρρητες. Εγώ όμως έφυγα ανήσυχος από μέσα σε ότι αφορά και το Κυπριακό. Είναι σαφές ότι γίνονται χειρισμοί που εμάς μας βρίσκουν ασύμφωνους.
Και επειδή πραγματικά δεν μας αφήνουν αδιάφορα τα ζητήματα της Κύπρου, γιατί εάν ο ελληνισμός υποστεί ζημιά στο κυπριακό, αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί και πέρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και σε θέματα Αιγαίου και στα υπόλοιπα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουμε αρκετά μέτωπα ανοιχτά. Βεβαίως τους χειρισμούς κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς είμαστε από κοντά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκφράσουμε την άποψή μας.
Μήπως η οικονομική κρίση έχει παραμερίσει λίγο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα εξωτερικά θέματα;
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος είχε πει ότι τα μνημόνια καθιστούν δύσκολο και το θέμα χειρισμού εξωτερικών ζητημάτων. Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος λέει ότι τα μνημόνια δεν έχουν επιρροή στα εξωτερικά μας ζητήματα και ότι δεν έχουν κάποια πίεση από τους παραδοσιακούς συμμάχους μας, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς ούτε άμεση, ούτε έμμεση.
Αυτά λέει ο κ. Βενιζέλος, εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να το πάρουμε τοις μετρητοίς γιατί διαβλέπουμε ότι σε πολλά ζητήματα, ως προς το σύνολο των εξωτερικών μας θεμάτων η κυβέρνηση δρα εντελώς ενδοτικά.
Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ