Oι επιστήμονες στην Κίνα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το παλαιότερο τυρί που έχει ποτέ εντοπιστεί στον κόσμο, μέσα σε μούμιες στην έρημο Taklamakan της Κίνας, τυρί που χρονολογείται από το 1614 π.Χ.
Κομμάτια του τυριού βρέθηκαν γύρω από το λαιμό και το στήθος της λεγόμενης «Ωραίας του Xiaohe», της μούμιας μιας νεαρής γυναίκας που ανακαλύφθηκε το 2006.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως έθαβαν τυρί με τους νεκρούς προκειμένου εκείνοι να το απολαύσουν στη μετά θάνατον ζωή τους.
Το ταφικό συγκρότημα Xiaohe πρωτοανακαλύφθηκε από τον Σουηδό αρχαιολόγο Folke Bergman το 1934. Οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το διάστημα 2002-2004.
Η έρημος Taklamakan με τη θερμή και ξηρή άμμο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση της μούμιας, σημειώνει ο Independent. Είναι επίσης πιθανό οι συνθήκες ταφής να δημιούργησαν ένα περιβάλλον που προσομοιάζει σε κενό αέρος, το οποίο βοήθησε και στη διατήρηση του τυριού, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες από το τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ συνέλεξαν 13 δείγματα οργανικής ύλης από δέκα τάφους και μούμιες- ανάμεσά τους και την «Ωραία του Xiaohe».
Η ανάλυση έδειξε πως το οργανικό υλικό ήταν τυρί, φτιαγμένο από ζύμωση κεφίρ. Ο ερευνητής Andrej Shevchenko είπε πως η ομάδα συνέλεξε στοιχεία που έδειχναν πως αποβουτυρωμένο γάλα συνδυαζόταν με βακτήρια και μαγιά για να δημιουργηθεί το τυρί από κεφίρ.
«Όχι μόνο αναγνωρίσαμε πως επρόκειτο για το παλαιότερο τυρί στον κόσμο αλλά έχουμε και στοιχεία για την τεχνολογία που χρησιμοποιείτο τότε», τόνισε.