Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης, με στόχο  να αποτρέψει την υποχρεωτική νομοθέτηση μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 2% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκτροχιαστεί ως το 2018, κάτι που ήδη ζητάει το Eurogroup.

Η προοπτική άμεσης νομοθέτησης επιπλέον μέτρων, εκτός των ήδη σκληρών 5,5 δισ. ευρώ, είναι για την κυβέρνηση πολιτικά επώδυνη και μπορεί να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του,  αναμένεται να εκκινήσει κύκλο επαφών με όσους στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στο Eurogroup η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία υποστήριξαν αρχικά την ελληνική θέση για τη νομοθέτηση μέτρων αν και στο τέλος συμφώνησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Ήδη από την Πέμπτη έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο το αποτέλεσμα του Eurogroup που ήρθε την Παρασκευή έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν με τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός «διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Eurostat», ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε την «ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα».

Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης και να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη, βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, και γι΄αυτό πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, «που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα μπρος και όχι σπρωξιά προς τα πίσω».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε τον στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά.