Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Cambridge και του Stanford, το facebook σας γνωρίζει καλύτερα από όλους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 86.220 εθελοντές οι οποίοι αρχικά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μέσω της εφαρμογής myPersonality του Facebook που λειτουργεί ως σύστημα αυτοαξιολόγησης.
Το τεστ των 100 ερωτήσεων σχεδιάστηκε με βάση της θεωρία των πέντε βασικών Παραγόντων της προσωπικότητας: εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα, ευσυνειδησία, συναισθηματική σταθερότητα και δεκτικότητα στην εμπειρία. Τα αποτελέσματα του τεστ προσωπικότητας αποτέλεσαν και τη βάση για την μελέτη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τους φίλους τους και την οικογένειά τους να τους περιγράψουν απαντώντας σε 10 ερωτήσεις.
Παράλληλα, έδωσαν το δικαίωμα στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα likes που έχουν οι ίδιοι κάνει κατά καιρούς στο Facebook. Εκείνοι, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των χρηστών.
Όταν λοιπόν επιχείρησαν να συγκρίνουν τις απαντήσεις που έδωσαν οι φίλοι και η οικογένεια των συμμετεχόντων στην έρευνα με αυτές των υπολογιστών, διαπίστωσαν το εξής: Ότι οι υπολογιστές έπεσαν “διάνα”, καθώς ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε κατάφερε να μαντέψει τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι ίδιοι οι χρήστες στο ερωτηματολόγιο. Δηλαδή ο υπολογιστής ήταν πιο ακριβής στο να μπορέσει να περιγράψει την προσωπικότητα ενός χρήστη, απ’ ότι οι οικείοι του.
Όσα περισσότερα likes είχε κάνει ένα χρήστης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ακρίβεια του υπολογιστικού συστήματος.
Με απλά μαθηματικά. Ο υπολογιστής χρειάστηκε να αναλύσει 10 likes για να είναι πιο ακριβής από έναν συνάδελφο, 70 likes για να “κερδίσει” ένα συγκάτοικο ή ένα φίλο, 150 likes για να ξεπεράσει ένας μέλος της οικογένειας και 300 likes για να καταφέρει να ρίξει από την κορυφή τον/ την σύζυγο…