Ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, ανέφερε σήμερα ότι οι προτάσεις των Οικολόγων στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο, θα κινηθούν στον άξονα εγγράφου Ντάουνερ, ευρωπαϊκής πορείας Τουρκίας και αντίδρασης Άγκυρας στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου των Οικολόγων, και ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις που θα υποβάλει το Κίνημα στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός σε κέντρα αποφάσεων που στοχεύει στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα, διευκρινίζοντας πως ο σχεδιασμός αυτός περνά μέσα από τη διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου.
«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ένας σχεδιασμός στρατηγικής αποφυγής αυτού του ενδεχομένου. Θα καταθέσουμε κάποιες πρώτες προτάσεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε. Σημείωσε πως στοιχεία των προτάσεων είναι η επίσημη απόρριψη του εγγράφου Ντάουνερ, η παράθεση σοβαρών προϋποθέσεων και σκληρών ανταλλαγμάτων στο ενδεχόμενο ανοίγματος κεφαλαίου στη διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας με την ΕΕ, και η συζήτηση του ενδεχομένου αντίδρασης της Τουρκίας για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του γιατί δεν υλοποιήθηκε η πρόταση των Οικολόγων για μια προεργασία και προετοιμασία του Εθνικού, με προκαταρκτικές συναντήσεις και ανταλλαγή ακόμα και εγγράφων, ώστε να είναι παραγωγικό. «Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έγινε καμία προετοιμασία και φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμα ένα Εθνικό Συμβούλιο που στην ουσία θα επαναλάβει τον εαυτό του», είπε.
Όσον αφορά το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας του Κινήματος για μια ανανέωση, στην οποία το Κίνημα καλεί ανοικτά τις ομάδες των πολιτών από ενεργούς πολίτες με έντονη αμφισβήτηση στα κατεστημένα που ιδρύθηκαν μετά την τραγωδία στο Μαρί, να συστρατευτούν και να βρουν μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως σε αυτό το πρώτο κάλεσμα υπήρξε σημαντική ανταπόκριση των ομάδων αυτών και χαιρέτισε το γεγονός ότι ομάδες ανεξάρτητων, αδέσμευτων και ακομμάτιστων πολιτών έκαναν σήμερα, δια των εκπροσώπων τους, αισθητή την παρουσία τους στο Συνέδριο.
Εξέφρασε, παράλληλα, την πίστη πως θα αρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος μεταξύ των μελών του Κινήματος και των ομάδων των ενεργών πολιτών.
«Δεν μπορώ τώρα να προδιαγράψω ποιο θα είναι το τέλος αυτής της παραγωγικής πορείας, φαίνεται όμως ότι υπάρχει πολλή ενέργεια, ταύτιση απόψεων και ελπίζω ότι αυτή η πορεία θα οδηγήσει στην αναδόμηση, στην αναμόρφωση και στην ανάπτυξη του Κινήματος των Πολιτών, του Κινήματος της πολιτικής Οικολογίας στη χώρα μας», κατέληξε.