Το Κάνσας έγινε η 33η αμερικανική πολιτεία, όπου ο γάμος των γκέι είναι στο εξής νόμιμος, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται.
Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση, επτά από τους εννέα ανώτατους δικαστές απέρριψαν το αίτημα της πολιτείας του Κάνσας να αποκλείσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει έτσι την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή που ακυρώνει την απαγόρευση των γάμων αυτών στη νομοθεσία του Κάνσας. Μόνο δύο υπερσυντηρητικοί δικαστές, ο Αντονιν Σκάλια και ο Κλάρενς Τόμας τάχθηκαν κατά, όπως αναφέρει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου αναγνωριζόταν πλέον σε 32 από τις 50 πολιτείες, όπως και στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον.
Αν και το Κάνσας μπορεί ακόμη να ασκήσει προσφυγή σε εφετείο, είναι ελάχιστα πιθανό αυτή να γίνει δεκτή, καθώς το δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει όμοιες προσφυγές από δύο άλλες πολιτείες, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα.
Η 34η πολιτεία πιθανόν να είναι η Νότια Καρολίνα, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την Τετάρτη ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι αντισυνταγματική. Αλλά για την υπόθεση αναμένεται επίσης να ασκηθεί έφεση.
Αν η γενική τάση είναι προς τη νομιμοποίηση των γάμων των γκέι από τα δικαστήρια, εφετείο άσκησε ένσταση την περασμένη εβδομάδα επικυρώνοντας για πρώτη φορά την απαγόρευση των γάμων των γκέι σε τέσσερις πολιτείες: Μίσιγκαν, Οχάιο, Τενεσί και Κεντάκι. Μια υπόθεση για την οποία δεν αναμένεται να καθυστερήσει η τελεσίδικη απόφασή της από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Στις 26 Ιουνίου 2013, οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έλαβαν μια ιστορική απόφαση ακυρώνοντας τον ομοσπονδιακό νόμο υπεράσπισης του γάμου που τελείται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Επέτρεψαν την ίδια στιγμή τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια παντρεμένα νόμιμα σε πολιτειακό επίπεδο να λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα από το κράτος όπως όλοι οι ετεροφυλόφιλοι σύζυγοι. Το ανώτατο δικαστήριο, ωστόσο, άφησε σε κάθε πολιτεία, όπως προβλέπεται από το νόμο, τη μέριμνα για τη νομιμοποίηση ή όχι του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.