Χαιρετίζει την πρωτοβουλία των Βουλευτών της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων προτίθενται να υποστηρίξουν και να προωθήσουν σχετικά νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ρύθμιση της χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας από ξένους εργαζόμενους σε ορισμένα επαγγέλματα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, το Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου .
Το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλα τα οποία το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου περιέλαβε σε μελέτες και προτάσεις που κατατέθηκαν κατά διαστήματα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής τω Αντιπροσώπων και των αρμοδίων Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας.
Η αναγκαιότητα της στοιχειώδους γνώσης και χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας είναι αυτονόητη τόσο στα επαγγέλματα της Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής Βιομηχανίας, όσο και σε άλλα επαγγέλματα, στα οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των καθηκόντων των εργοδοτουμένων, όπως π.χ. οι κατασκευές, το εμπόριο, οι νοσοκόμες και φροντίστριες σε ιδιωτικές κλινικές και οίκους ευγηρίας κ.τ.λ.
Πέραν τούτου, η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην υπέρμετρη απασχόληση ξένων εργαζομένων σε τομείς και επαγγέλματα , όπου παρουσιάζεται αυξημένη ανεργία Κυπρίων.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς αυτά να αντικρούονται με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πρόσφατα η Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας υιοθέτησε το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο «…οι ζητούντες απασχόληση στον τομέα της υπηρεσιακής φροντίδας οφείλουν ν’ αποδείξουν την ικανότητα και αποδοτικότητά τους στην αγγλική γλώσσα…».
Η Κυβέρνηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων και όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι ας συνεχίσουν λοιπόν τις προσπάθειες και ας αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν τις απαραίτητες ισορροπίες στην αγορά εργασίας, με όλα τα συνεπακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα στην εργοδότηση των ανέργων συμπατριωτών μας, στη βελτίωση στων προσφερόμενων υπηρεσιών και στην εξοικονόμηση του πολύτιμου συναλλάγματος που εξάγεται στο εξωτερικό κατά εκατομμύρια ετησίως από τους ξένους εργοδοτούμενους στην Κύπρο.