*Του Μαρίνου Στυλιανού
Με δεδομένο το αρνητικό πολιτικο-οικονομικό σκηνικό που δημιούργησε στην Κύπρο η οικονομική κρίση, πολλοί μαθητές –και μαζί τους οι οικογένειές τους- προβληματίζονται έντονα για το επάγγελμα που θα πρέπει να επιλέξουν.
Σημαντικό βάρος στον τομέα αυτό επιφορτίζονται και οι λειτουργοί επαγγελματικού προσανατολισμού, από τους οποίους οι σημερινοί μαθητές -το μελλοντικό παραγωγικό προσωπικό της κυπριακής κοινωνίας- περιμένουν έντιμες και μελετημένες συμβουλές.
Αυτό που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες, από τις απορίες που δεχόμαστε από τους μαθητές στο γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του International School of Paphos (ISOP), είναι η αμφιβολία αν το επάγγελμα του λογιστή θα έχει ζήτηση στην Κύπρο τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Λανθασμένα οι μαθητές συμπέραναν από την κακή οικονομία του τόπου ότι οι λογιστές δεν θα βρίσκουν δουλειά.
Το επάγγελμα του λογιστή παραδοσιακά θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα και υψηλότερα αμειβόμενα. Οι μελέτες μας στο γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του ISOP έδειξαν ότι οι επαγγελματίες λογιστές θα συνεχίσουν, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα της οικονομική κρίσης και της ψηλής ανεργίας, να αποτελούν τους ειδικούς αλλά και τους πλέον περιζήτητους επιστήμονες για κάθε επιχείρηση, οργανισμό, σωματείο, κράτος ακόμα και φυσικά πρόσωπα. Το μόνο σίγουρο σε όλη αυτή την οικονομική αναταραχή και αβεβαιότητα είναι ότι οι επαγγελματίες λογιστές εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι, να έχουν προοπτικές ανέλιξης και να εργάζονται σε ένα πολύ καλό επαγγελματικό περιβάλλον.
Συμβουλή μας, όμως, είναι πως όσοι μαθητές επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές Λογιστικής, Χρηματοοικονομικών ή άλλων συνδυασμένων συναφών σπουδών, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πτυχίο αποτελεί το διαβατήριο για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του Εγκεκριμένου Λογιστή, Chartered Certified Accountant, το οποίο εξασφαλίζει κανείς μέσα από την επιτυχή εξέταση 14 – 15 μαθημάτων και την πρακτική εξάσκηση.
Τα δύο αναγνωρισμένα και πιο φημισμένα accountancy bodies του Ηνωμένου Βασιλείου, το ICAWE (The Institute of Chartered Accountants in England and Wales) και το ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), παρέχουν αυτούς τους επαγγελματικούς τίτλους σε όλο τον κόσμο μέσα από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κολλέγια και ελεγκτικούς οίκους, οι οποίοι, μάλιστα, παρέχουν και τις ώρες εξάσκησης που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη απόκτηση του τίτλου.
Είναι σωστό και φρόνιμο, μαθητές οι οποίοι θα ακολουθήσουν τέτοιες σπουδές να βεβαιωθούν πως το πρόγραμμα αλλά και το πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα επιλέξουν παρέχουν απαλλαγές από τα μαθήματα είτε του ICAWE είτε του ACCA καθώς αυτό θα τους απαλλάξει στο μέλλον από χρόνο, χρήμα και κόπο. Υπάρχουν προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν μέχρι και εννέα απαλλαγές, τον μέγιστο δηλαδή αριθμό απαλλαγμένων μαθημάτων.
Η PWC στο ISOP
Στο πλαίσιο ενημέρωσης μαθητών του International School of Paphos από το Γραφείο Συμβουλευτικής Αγωγής του σχολείου, εκπρόσωπος του ελεγκτικού οίκου Pricewaterhouse Coopers PWC, παρουσίασε λεπτομερώς τη διαδικασία απόκτησης τίτλου Εγκεκριμένου Λογιστή, τις προοπτικές του επαγγέλματος αλλά και την πολύπλευρη και σύνθετη φύση του.
Οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Oι λογιστές ήταν και θα είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις.
*O Μαρίνος Στυλιανού είναι καθηγητής Φιλολογίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΜΑ, ΒΑ), στο International School of Paphos.