Συνέχεια του οργανωμένου και εκτεταμένου – όπως αποδεικνύεται – σχεδίου των Σκοπίων να πείσουν για την…. “μακεδονική” τους ταυτότητα, αποτελεί η συμμετοχή της χώρας στην έκθεση “Το Χρυσό Πρόσωπο του Άγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά” που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Celtic Roman Museum, στο Manching της Βαυαρίας. Τα Σκόπια για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και πρόσφεραν δύο ευρήματα από ταφό πολεμιστή που βρέθηκε στο νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λιογκηστίς ή Λιχνίτης ή Λιχνιδός στην Οχρίδα.
Τα ευρήματα που προβάλλουν οι Σκοπιανοί ως αντίκειμενα κάποιου άγνωστου αρχαίου Μακεδόνα βασιλιά, δεν είναι άλλα από ένα χρυσό “γάντι” και μία νεκρική χρυσή μάσκα και χρονολογούνται στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αι. π.Χ. Ο αρχαιολόγος που τα “έφερε στο φως” είναι ο Σκοπιανός Πάσκο Κούσμαν ο οποίος και τα εντόπισε, πριν βέβαια – αργότερα – συλληφθεί και φυλακιστεί για εμπλοκή του σε σκάνδαλο αρχαιοκαπηλείας. Η υπουργός πολιτισμού των Σκοπίων ωστόσο, έσπευσε να επιδοκιμάσει τη συμμετοχή της χώρας της, λέγοντας πως μέσα από την συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο “η δύναμη της αρχαίας Μακεδονικής αριστοκρατίας”.
Η έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Celtic Roman Museum στη Βαυαρία στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΕ, είναι μία ακόμη πολύ καλή ευκαιρία για τους Σκοπιανούς να επεκτείνουν την προπαγάνδα τους. Βέβαια ο “θησαυρός” που προβάλλουν ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης, αποδεικνύεται, ιστορικά τουλάχιστον και για τις επιδιώξεις τους… “άνθρακες”, καθώς σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους, τα συγκεκριμένα ευρήματα όπως και πλειάδα χρυσών προσωπείων που έχουν βρεθεί εκτός των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, στην ευρύτερη περιοχή, ανήκουν σε ταφές πολεμιστών.