Το δίλημμα είναι απλό και υπεράνω κομμάτων: «Μεσαία τάξη και απλός κόσμος VS Νόμοι των Τραπεζών και οφέλη Τραπεζιτών»
Του Χρίστου Τσίγκη*
Χωρίς να υποτιμώ τη θέση και τη δουλειά του καθενός, αν και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που μίλησαν – άλλοι στα κρυφά και άλλοι στα φανερά και δημόσια ως υψηλότατα στελέχη των Τραπεζών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν περάσουν οι τροποποιήσεις, στο νόμο για εκποιήσεις θα πληγούν οι Τράπεζες», έχουν ουσιαστικά δύο στόχους – α) τη συνέχιση στη μεγιστοποίηση των κερδών των Τραπεζών προς όφελος των μετόχων τους και β) τη διάσωση του εαυτού τους συνεχίζοντας να λαμβάνουν τους τρελούς μισθούς περίπου €500.000 ετησίως, τα οφέλη, τα οφίκια και τίποτε άλλο.
Όλοι θυμόμαστε το 2014 τους τότε λαλίστατους white collar της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας! Τα πρόσφατα αποτελέσματα σε όλους γνωστά!
Κάθε ένα με δυο χρόνια εμφανίζεται ένας νέος white collar Διευθυντής μιας «μεγάλης» Τράπεζας και ασκεί ξεκάθαρο bullying στους εκπροσώπους του λαού/βουλευτές για να ψηφίζουν νόμους μόνο προς όφελος των Τραπεζών!
Ποιοι τελικά διοικούν ή νομοθετούν;
Με αυτά που ψήφισαν οι Βουλευτές μέχρι σήμερα, απλά κατάφεραν και σχεδόν έχουν διαλύσει τη μεσαία τάξη στην Κύπρο και επιδοτούν στην ουσία τα διάφορα «γεράκια» (επενδυτικά ταμεία και μερικούς δήθεν μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστούν ως εταιρείες μερικά δις) και κάποιοι πλούτισαν ξαφνικά με κολπάκια άρπα κόλα, οι οποίοι περιμένουν στη γωνιά να κατασπαράξουν όσους ακόμη αντέχουν!
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, ποιοι από τους 56 βουλευτές θα αντισταθούν στα ψευδοδιλλήματα και τους δημόσιους εκφοβισμούς των Τραπεζιτών που κατά τα άλλα ανακοινώνουν πέραν των €100 εκατομμύρια κέρδη ετησίως, «sic ανά τρίμηνο»!
Νομίζω μ’ αυτά και μ’ αυτά είναι δίκαιο να γνωρίζει όλος ο κόσμος, τι απολαβές έχουν, τι απολαβές έχουν τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων και τι επιτόκιο έχουν τα στελέχη αυτά στα δάνεια τους – που σίγουρα δεν θα ξεπερνά το 0,5% – 1% (κεκτημένα δήθεν) σε σύγκριση με τα παλιά και νέα επιτόκια του απλού κόσμου!
Το δίλημμα που μπαίνει λοιπόν είναι απλό και για εμένα υπεράνω κομμάτων. Κάποια στιγμή πιθανόν να πρέπει να διαλέξουμε όλοι ομάδα. «Μεσαία τάξη και απλός κόσμος VS Νόμοι των Τραπεζών και οφέλη Τραπεζιτών»!
Δεν γνωρίζω για τα άλλα κόμματα όμως το ΔΗΚΟ εκπροσωπεί βάσει καταστατικού, πρόσφατων συνεδριακών αποφάσεων και έντονης προβολής αυτών στις Προεδρικές 2018 με υποψήφιο τον Πρόεδρο μας Νικόλα Παπαδόπουλο, τη μεσαία τάξη και το μικτό (ανθρωποκεντρικό) οικονομικό σύστημα. Άρα το ΔΗΚΟ ως το κυρίαρχο Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Κέντρου όπως θέλουμε να είμαστε, οφείλει έστω και σήμερα να προστατεύσει αυτή τη μεσαία τάξη. Άλλωστε η Ηγεσία και οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ εκλέγηκαν από αυτή τη μεσαία τάξη και όχι από τους υψηλότατους Τραπεζίτες.
Για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι στις εξόφθαλμες περιπτώσεις που δεν έχουν καταβάλει ποτέ δόση σε δάνεια εκατομμυρίων και θέλουν κάποιοι δανειολήπτες να έχουν βίλες, εξοχικά και κότερα τα οποία τελικά ανήκουν εξολοκλήρου στην Τράπεζα. Μιλώ για τον απλό κόσμο και αυτούς που δικαιολογημένα, τεκμηριωμένα, με χειροπιαστά στοιχεία και δεδομένα είναι σε δύσκολη θέση και τα σημερινά εργαλεία δεν τους βοηθούν.
Από την άλλη το ΔΗΚΟ δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα της άρχουσας τάξης και ούτε συγκυβερνά. Επιλέξαμε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον 2/2014 να είμαστε στην αντιπολίτευση. Ούτε έχει 3 Υπουργούς, 1 Υφυπουργό, 2 Επιτρόπους και 1 Εκτελεστικό Σύμβουλο στην ΚΤΚ με συμμετοχή στην εκτελεστική εξουσία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι αναγκαστικές υποχωρήσεις μας κατά διαστήματα και η ψήφιση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή διασώζοντας την οικονομική σταθερότητα της χωράς για τις οποίες είχαμε πολιτικό κόστος έχουν και μια άλλη παράμετρο. Τη διάσωση των Τραπεζών που είναι ως ένα σημείο μέρος της σταθερότητας της χώρας μεν, άλλα λειτουργούν κερδοσκοπικά, εκδικητικά και μεροληπτικά ενάντια κυρίως της μεσαίας τάξης και του απλού κόσμου.
Στο κάτω κάτω οι Τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες και έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται σε όλα. Όχι μόνο σε αυτά που τις συμφέρουν αλλά και σε αυτά που δεν τις συμφέρουν – δηλαδή και στα δύσκολα με οικονομική συνεισφορά των μετόχων τους και όχι να ζητούν ή να απειλούν την πολιτεία να παρέχει «εγγυημένη κρατική ασφάλεια ή ενίσχυση», όπου πιστεύω είναι και παράνομη διαδικασία και αφορά πιθανόν την αυτεπάγγελτη εμπλοκή του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού ως ανεξάρτητοι θεσμοί.
Νομίζω ότι όλοι οι Βουλευτές, ιδιαίτερα αυτοί του ΔΗΚΟ οφείλουν να προβληματιστούν πλέον πολύ σοβαρά τι ψηφίζουν «για να μην πτωχεύσουν οι Τράπεζες με τον εκφοβισμό ότι δήθεν θα δημιουργηθεί τεράστιο αλυσιδωτό οικονομικό πρόβλημα στον τόπο κτλ»! Στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού έκλεισαν Τράπεζες και οι χώρες δεν πτώχευσαν, στην Κύπρο πως γίνεται πάντα να είμαστε ένα μοναδικό case study!
Ανέμενα από τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κυπριακό Τραπεζικό σύστημα, να «τραβήξει τα αυτιά» των Τραπεζών και να θέσει σοβαρούς όρους ούτως ώστε να δείχνουν την ίδια ελαστικότητα και αποφασιστικότητα σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τις εξοφλήσεις των δανείων, όπως πράττουν με το θέμα των εκποιήσεων.
Με τα σοβαρότατα θέματα των Τραπεζών κύριοι Βουλευτές που απασχολούν χιλιάδες απλούς πολίτες καθημερινά, πότε θα ασχοληθείτε και τι θα κάνετε;
1. Με το «καρκίνωμα» των εξουσιών των Τραπεζών και τα εργαλεία που έχουν με άλλες νομοθεσίες που ψηφίσατε για να πωλούν τα δάνεια (με εγγυητές ή με εξασφαλίσεις) σε επενδυτικά ταμεία από 5% – 25% της αξίας τους ενώ δεν δίνουν ως πρώτη επιλογή είσπραξης αυτών των υπολοίπων από τον υφιστάμενο δανειολήπτη για πλήρη εξόφληση πχ. με 40%, τι θα κάνετε για περαιτέρω προστασία της μεσαίας τάξης;
2. Με το θέμα που αφόρα τη «γάγγραινα» των εγγυητών, τι θα κάνετε;
3. Με το θέμα των εκ των έσω πληροφοριών από στελέχη Τραπεζών και της ευνοϊκής μεταχείρισης των πωλήσεων των ακινήτων που πιάνουν μέσα οι Τράπεζες ως ανταλλαγή χρεών, πουλώντας τα σε γεράκια που περιμένουν στη γωνιά για να κατασπαράξουν εντελώς τη μεσαία τάξη, τι θα κάνετε;
4. Με τα διάφορα εργαλεία τα οποία ουσιαστικά δεν βοηθούν δίνοντας εφικτές και σύντομες λύσεις, διότι είναι πολύπλοκα, χρονοβόρα, δύσκολα και απαιτούν σοβαρά ποσά καταβολής σε δικηγόρους, λογιστές και συμβούλους αφερεγγυότητας, τι θα κάνετε;
5. Με το θέμα του χρονικού περιθωρίου αναγκαστικής απάντησης από την Τράπεζα για διευθέτηση χρεών (ούτε στα τηλεφώνα δεν απαντούν), που βασικά σήμερα ο χρόνος λειτούργει μόνο υπέρ τους και δεν έχουν οποιαδήποτε υποχρέωση να απαντήσουν εντός πχ. 2 βδομάδων, τι θα κάνετε;
Όλα τα πιο πάνω είναι πολύ σημαντικά και πιστεύω μπορούν να ρυθμιστούν με νόμο για να μην είναι στην καλή διάθεση ή/και θέληση των Τραπεζών ή των υπάλληλων τους!
Θεωρώ χρέος της σημερινής Ηγεσίας και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έναντι της ιστορίας του Δημοκρατικού Κόμματος να προβείτε σε αλλαγές υπέρ της μεσαίας τάξης, για το σωστό και το δίκαιο της κοινωνίας μας.
Η άσκηση της εξουσίας θα πρέπει να έχει και πραγματική ουσία η οποία θα αντανακλάται σε όλη την κοινωνία.
*Χρίστος Τσίγκης
μέλος Δημοκρατικού Κόμματος (Στροβόλου)
(εκλελεγμένο μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ από το 2004 – 2018)