Σειρά ερωτημάτων για τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, θέτει το ΑΚΕΛ, μετά τη χθεσινή απόφασή της να μην διερευνά υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.
Το ΑΚΕΛ δια του επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του και Βουλευτή Άριστου Δαμιανού διαμηνύει πως θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπήρχε ποινική διερεύνηση της κατάστασης της οικονομίας, καλώντας, παράλληλα την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής.
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Δαμιανού είπε πως η χθεσινή απόφαση εγείρει, εκ των πραγμάτων, μια σειρά από ερωτήματα.
Πρώτο, όπως είπε, «πότε ανακάλυψαν οι κ. Πικής και Κραμβής ότι ως Επιτροπή όντως δεν μπορούν να διερευνήσουν αστικές και ποινικές ευθύνες; Και αν το γνώριζαν εξ’ υπαρχής γιατί ανέλαβαν με βάση συγκεκριμένους όρους εντολής που περιλάμβαναν την απόδοση τέτοιων ευθυνών;»
Δεύτερο, ο κ. Δαμιανού διερωτάται πώς προτίθενται να συνεχίσουν τις εργασίες τους, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των όρων εντολής τους είναι η διερεύνηση των κακώς εχόντων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς προεπιλογές και προαποκλεισμούς, με δεδομένη τη δημόσια διαφωνία της κ. Νικολάου με την απόφαση της πλειοψηφίας.
Το τρίτο ερώτημα που θέτει το ΑΚΕΛ είναι το πώς θα εξηγήσουν οι κυβερνώντες στην κοινωνία το γεγονός ότι σε μια περίοδο κοινωνικής δυσπραγίας, όπου απαίτηση όλων είναι να λάμψει η αλήθεια, εκείνοι που φόρτωσαν δισεκατομμύρια στις πλάτες του λαού, τραπεζίτες και εποπτικές αρχές, δεν πρόκειται να διερευνηθούν -ουσιαστικά- και άρα ούτε καν θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην Επιτροπή.
Ο κ. Δαμιανού διερωτάται αν γνώριζε ή όχι το Υπουργικό και ο Πρόεδρος τις προθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής να αναστείλει τη διερεύνηση όσων πτυχών αποτελούν αντικείμενο της δικαστικής εξουσίας. Επίσης, διερωτάται αν γνώριζε ή όχι το Υπουργικό όταν καθόριζε τους όρους εντολής της Επιτροπής, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με νομικά ορθή γνωμάτευσή του αποκαλούσε σφάλμα το να αναμένει κανείς ότι με την έκδοση πορίσματος Ερευνητικής Επιτροπής πρόσωπο μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα. «Αν γνώριζε, τότε γιατί καθόρισε στους όρους εντολής την απόδοση ποινικών ευθυνών;» πρόσθεσε.
Ο κ. Δαμιανού θέτει, εξάλλου, το ερώτημα κατά πόσον προκύπτει για την Κυβέρνηση θέμα λειτουργίας της Επιτροπής, εφόσον η ίδια δηλώνει αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου της με βάση τους προκαθορισμένους από το Υπουργικό Συμβούλιο όρους εντολής. «Είναι ή όχι και θέμα σεβασμού της διαχείρισης δημόσιου χρήματος;», διερωτάται επίσης.
Δυστυχώς, είπε, «όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιούσαμε ως ΑΚΕΛ σιγά-σιγά επιβεβαιώνονται. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπήρχε ποινική διερεύνηση, το μήνυμα προς την κοινωνία θα ήταν πολύ πιο δυνατό, πολύ πιο αποφασιστικό αντί του διορισμού μιας ερευνητικής επιτροπής, όπως προκύπτει –πλέον- περιορισμένων αρμοδιοτήτων», ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ καλεί του κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Μακριά από προθέσεις εκδίκησης ας επανεξετάσουν τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία με τις παραιτήσεις δύο μελών της, με τις παραιτήσεις πραγματογνωμόνων, με την αλλοίωση όρων εντολής της, με την διχογνωμία των μελών της, με την επιλεκτικότητα στους προσκεκλημένους της, με την επιλεκτικότητα στο ερωτηματολόγιό της, έχει προ καιρού απολέσει την αξιοπιστία της. Ίσως και να απώλεσε την ίδια τη χρησιμότητά της», κατέληξε.