Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης που υπογράφηκε από τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς συμβατικού δικαίου, συνιστά κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρόμοιες συμφωνίες συνιστούν συνήθη πρακτική των κρατών και έχουν υπογραφεί από τις δύο χώρες και με άλλα γειτονικά κράτη.
Ωστόσο, εκτιμήσεις του τύπου ότι με τη συμφωνία θωρακιζόμαστε από επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ή ότι ενοποιείται ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και αναβιώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι και πολιτικά επιζήμιες.
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μέσα στις σημερινές πολύ αντίξοες συνθήκες είναι η νεκρανάσταση εύηχων αλλά κενών περιεχομένου συνθημάτων που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου.
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αφόρητης και αντίθετης με το διεθνές δίκαιο τουρκικής πρόκλησης κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έτσι θα καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού.