Διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ με τις πληροφορίες να θέλουν το ύψους του να φτάνει έως και το 40%, προβλέπει σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η συμφωνία που έκλεισε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Ελάχιστες ώρες μετά τη συμφωνία, οι προβλέψεις των αναλυτών για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο και την οικονομία της χώρας, είναι δυσοίωνες. Μιλούν για βαθιά ύφεση, παγωμένες καταθέσεις, έλλειψη ρευστού στην αγορά και αγαθών, απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων. Και αυτές – όπως λένε- θα είναι μερικές μόνο από τις «πληγές» που θα ανοίξουν στην Κύπρο την «επόμενη ημέρα» από την συμφωνία διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία και την παραμονή της στο ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι η Moody’s σε ανάλυση της αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή θα έχει βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χώρα και ότι η Κύπρος θα διατρέχει τον κίνδυνο πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ για μεγάλη περίοδο.
Χιλιάδες καταθέτες θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Eurogroup σε περίπτωση που δεν βγαίνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τότε θα ακολουθήσουν νέα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου αλλά και αύξηση του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.