Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατατέθηκαν σήμερα από διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες σειρά εισηγήσεων και τροπολογιών όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει λόγω του ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Κύπρου και λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων επαναδιαπραγμάτευσης του με την Τρόικα.
Συνοψίζοντας στις δηλώσεις του, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «το ΑΚΕΛ εισηγείται την απαλλαγή εκείνων που η περιουσία έχει αξία κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ με βάση την 1.1.1980 ως επίσης την εξαίρεση της γεωργικής γης. Η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι να απαλλαγούν οι περιουσίες κάτω των 30 χιλιάδων ευρώ με τιμές του ’80 και η πρόταση των Οικολόγων είναι να εξαιρεθεί η ιδιωτική κατοικία φυσικών προσώπων ως επίσης να εξαιρεθούν και οι περιουσίες που βρίσκονται στα σχέδια Φύση 2000, στα διατηρητέα και η γεωργική γη».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εκκρεμεί και η πρόταση του ΔΗΚΟ έτσι ώστε να πληρώνουν οι αγοραστές που αγοράζουν ακίνητα από εταιρείες ανάπτυξης γης με τους χαμηλούς συντελεστές που αντιστοιχούν στην αξία της δικής τους περιουσίες και όχι με τους ψηλούς συντελεστές που αντιστοιχούν με τις μεγάλες περιουσίες που κατέχουν οι εταιρείες ανάπτυξης γης».
Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση όπως το κυβερνητικό νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, δηλαδή, «να εξαιρεθούν μόνοι οι περιουσίες που έχουν αξία κάτω των 5 χιλιάδων ευρώ με τιμές του 1980», ότι «ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχουν εξαιρέσεις για γη που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, για τα διατηρητέα, για την περιουσία που βρίσκεται στην απροσπέλαστη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της τουρκικής εισβολής».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εξαίρεση για περιουσίες που βρίσκονται στα σχέδια Φύση 2000, όμως οι διαβεβαιώσεις που μας έδωσε σήμερα ο κ. Πούφος είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, εκεί και όπου ο φορολογούμενος θα υποβάλλει ένσταση θα εξετάζεται αυτή η ένσταση, θα διευκρινίζεται κατά πόσον η περιουσία βρίσκεται μέσα σ’ αυτές τις περιοχές και θα γίνεται επανεκτίμηση ή και θα μηδενίζεται η αξία της περιουσίας έτσι ώστε να διαφοροποιείται η φορολογία».
Όμως, συνέχισε, «η ξεκάθαρη θέση είναι ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλη τροποποίηση πέραν από την εξαίρεση για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 5 χιλιάδες ευρώ για το λόγο ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα σε σχέση με τη συγκεκριμένη φορολογία και ότι είναι ρητή η πρόνοια του Μνημονίου».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπολογίζεται ότι δεν θα εισπραχθούν τα χρήματα που καταγράφονται ως εισπράξιμα με βάση τις αναλύσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει μια απώλεια της τάξης του 30% από τον αρχικό στόχο, δηλαδή δεν θα εισπραχθούν 130 εκ. ευρώ αλλά μόνο 100 εκ. ευρώ, κατά τους υπολογισμούς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και οποιεσδήποτε αλλαγές θα μειώσουν περαιτέρω αυτό το ποσό και ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόβλημα ικανοποίησης των δεσμεύσεων και των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη μεθεπόμενη Πέμπτη.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που ηγέρθη κατά τη συνεδρία όσον αφορά την αδυναμία είσπραξης του φόρου για 250 χιλιάδες περιουσίες λόγω του δεν γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών τους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό το ζήτημα με τις ψευδοταυτότητες διαφάνηκε στην πορεία και μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας τον Απρίλιο «ότι δηλαδή υπήρχαν πάρα πολλές συναλλαγές και μεταβιβάσεις που έγιναν με λανθασμένα στοιχεία για πρακτικούς λόγους, για το λόγο ότι σε παλαιότερα χρόνια είτε δεν υπήρχαν ταυτότητες είτε δεν ζητείτο η ταυτότητα για μεταβίβαση της περιουσίας».
«Αυτά τα κενά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο και να συμπληρωθούν σήμερα με τις σχετικές διαδικασίες. αυτό που μας έχει διαβεβαιώσει σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων είναι ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τους στόχους εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου λόγω αυτών των κενών. Οι λόγοι απώλειας από την εισπραξιμότητα θα είναι άλλοι πιο σημαντικοί και αφορούν στο ότι ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος να πληρώσει το φόρο ενδεχομένως ή δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να καταβληθεί ο φόρος», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σε περίπτωση που απολεστούν έσοδα, εγώ αναμένω ότι η Τρόικα θα απαιτήσει να βρούμε έσοδα από κάπου αλλού».