Τέρμα στη διαπλοκή στη μομική αρωγή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, παρουσιάστηκε σήμερα αποφασισμένη με νομοθετική πρωτοβουλία να τερματίσει το φαινόμενο διαπλοκής δικηγορικών γραφείων με ανακριτικές επί το πλείστον αρχές σε ό,τι αφορά την ανάθεση νομικών αρωγών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση του τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων περί νομικής αρωγής, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της Δικαστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Γεωργίου αφού ανέφερε ότι το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζητήσει από το κράτος νομική αρωγή και το κράτος είναι υποχρεωμένο να του παρέχει νομική αρωγή, επεσήμανε ότι ο δικαιούχος νομικής αρωγής έχει δικαίωμα επιλογής και του δικηγόρου που θα του προσφέρει.

Ξεκαθαρίζοντας ότι νομική αρωγή πρέπει να δίνεται, είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε τον τρόπο και τις διαδικασίες που αυτή παραχωρείται.

Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας είπε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα προτείνει αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη νομική αρωγή.

Παρατηρώντας ότι ως χώρα δίνουμε μόνο ένα ευρώ ανά κάτοικο για θέματα νομικής αρωγής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες η νομική αρωγή αντιστοιχεί με 7 ευρώ ανά κάτοικο, είπε ότι θα πρέπει να την ενισχύσουμε.

Ανέφερε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τυγχάνει εκμετάλλευσης από ορισμένους λειτουργούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι υπό την έννοια της παροχής της δικαιοσύνης την εκμεταλλεύονται και την παραβιάζουν κατάφορα.

Είπε ακόμα ότι λέχθηκε από τον Πρόεδρο από τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου ότι υπάρχει κύκλωμα που ενδημεί σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, στα ανακριτικά γραφεία, το ΤΑΕ και το τμήμα μικροπαραβάσεων, όπου ως επί το πλείστον οι υποθέσεις αφορούν εξιχνίαση ποινικών αδικημάτων.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι σε αυτά τα τμήματα κάποιοι εκμεταλλεύονται είτε τις γνωριμίες, είτε τις συγγένειες, είτε τις φιλίες και τις διαπλοκές μεταξύ τους ώστε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία να τυγχάνουν επιλογής για νομική αρωγή από αλλοδαπούς , οι οποίοι δεν γνωρίζουν να διαβάσουν τον κατάλογο των δικηγόρων, και να λαμβάνουν νομική αρωγή δεκάδων χιλιάδων ευρώ καθεχρονικά τα τελευταία χρόνια από τα συγκεκριμένα τμήματα.

Είναι κρίμα, είπε, να παρατηρείται ότι δικηγόροι στους οποίους έχουν καταβληθεί έξοδα από τα επαρχιακά δικαστήρια για νομικές αρωγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ να μην υποβάλλουν φορολογικά τιμολόγια για την πληρωμή των εξόδων τους και με αποτέλεσμα ως συνέπεια να μην καταβληθεί ΦΠΑ.

Πρόσθεσε πως κάποιοι εξ αυτών θα έπρεπε να είχαν εγγραφεί αφού τα έσοδα τους από την πηγή εσόδων της νομικής αρωγής και μόνο υπερβαίνουν το ποσό που προβλέπεται από το νόμο για εγγραφή στο ΦΠΑ (15.600 ευρώ).

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα κυκλώματα και οι διασυνδέσεις δικηγόρων με κάποιους που εργάζονται σε αυτά τα τμήματα. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι στον κατάλογο που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής αναγράφονται μόνο 900 δικηγόροι, που πήραν νομική αρωγή τα τελευταία χρόνια και από αυτούς 5-8 δικηγόροι να πήραν τα 2/3 του ενός εκατομμύριου του προϋπολογισμού της δικαστικής υπηρεσίας για τη νομική αρωγή.

Το 2012 το ποσό που αφορούσε τη νομική αρωγή ήταν 1 εκ. 137.000 ευρώ πήραν πέντε – έξι δικηγόροι κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα έκρινε αναγκαία την εγγραφή του θέματος αφού παρατηρήθηκε ότι σε δύο επαρχίες δεν γίνεται ορθός καταμερισμός της πίττας των νομικών αρωγών.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το γεγονός πως δύο δικηγορικά γραφεία στη Λεμεσό τα οποία ήταν εκτός καταλόγου μοιράστηκαν ποσό 125.000 ευρώ από την πίττα των 400.000 ευρώ που αναλογεί στη Λεμεσό, επιβεβαιώθηκε από την Γενικό Ελεγκτή, που σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου επιβεβαίωσε ότι ζευγάρι δικηγόρων τα τελευταία έξι χρόνια πήρε 460.000 ευρώ για υποθέσεις με νομική αρωγή και όταν επιχειρήθηκε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων διαπιστώθηκε ότι αυτές οι απολαβές δεν ήταν συμβατές με τις δηλωθείσες απολαβές του ζεύγους.

Ανέφερε ακόμα ότι τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Αρχιπρωτοκολλητή δεικνύουν ότι τα όσα καταγγέλθηκαν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι το θέμα έχει προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε παραδοχή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου ότι υπάρχουν κυκλώματα που διαμοιράζουν υποθέσεις νομικής αρωγής ειδικά σε περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιλέξουν το δικηγόρο.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες για δικηγόρους που παίρνουν άσκοπες αναβολές στις δίκες προκειμένου να αυξάνουν τα δικηγορικά έξοδα και διατύπωσε τη θέση ότι χρήζει βελτίωσης και ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνικές υπηρεσίες ετοιμάζουν τις εκθέσεις για τις αιτήσεις νομικής αρωγής.

Ανεξάρτητα από τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου πρέπει να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί σωστά προς όφελος του πολίτη, η νομική αρωγή σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε στην Επιτροπή Ελέγχου περιθώρια να δίνονται σε συγκεκριμένους δικηγόρους υποθέσεις νομικής αρωγής υπάρχουν στους Αστυνομικούς σταθμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου διατύπωσε τη θέση ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρότατα προβλήματα στο θέμα της ανάθεσης της νομικής αρωγής.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο πήρε από το κράτος για έξι χρόνια 460.000 ευρώ δηλαδή μέσο όρο 77.000 το χρόνο.

Πρόσθεσε ότι η Γενική Λογίστρια ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα αποκόπτονται οι οφειλές προς το κράτος από τους δικηγόρους που δεν εκπλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από τα έξοδα νομικής αρωγής που έχουν να λαμβάνουν.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου καταγγέλλει για χρόνια ότι λειτουργούν κυκλώματα στο θέμα της ανάθεσης των υποθέσεων με νομική αρωγή και ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας ανοχή».

Ο κ. Σαρίκας κάλεσε τους θεσμούς που έχουν την ευθύνη να πάρουν άμεσα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, επειδή όπως είπε όταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και η Γενική Ελέγκτρια καταγγέλλουν για λειτουργία κυκλωμάτων, υπάρχει αδίκημα και θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ήταν επόμενο και παρεπόμενο όπως ένα καθόλα σωστό μέτρο όπως η νομική αρωγή, να τύχει εκμετάλλευσης, στη χώρα των Αγίων και των απατεώνων.

Διατύπωσε τη θέση ότι ο θεσμός όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί.

Ανέφερε πως όταν σε μια επαρχία δικηγορικά γραφεία παρουσιάζονται με δύο – τρεις υποθέσεις νομικής αρωγής το χρόνο παρουσιάζεται ένα γραφείο με 43 υποθέσεις και ανακαλύπτεις ότι αυτό το γραφείο έχει συγγενική σχέση με τον αστυνομικό εισαγγελέα της επαρχίας που προσάγει τους κατηγορούμενους ενώπιον δικαστηρίου «υπάρχει διαπλοκή και βρώμα».

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να αποκόπτονται οι οφειλές δικηγόρων από τις αμοιβές για νομική αρωγή.