Ο Σταύρος Μαλάς, δήλωσε από την Πάφο πως οι εξελίξεις στο Eurogroup αποτελούν ένα θανάσιμο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία και πως έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση πήγε ενώπιον του Eurogroup χωρίς καμία απολύτως διαπραγματευτική τακτική.
Επιπλέον ο κ.Μαλάς αναφέρει: “Μας έλεγαν, ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αυτό το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι αυτή η κινητικότητα των τελευταίων ημερών ήταν μια επικοινωνιακή τακτική άνευ περιεχομένου”.
Ενώ τόνισε πως: “Αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί το κούρεμα των καταθέσεων, βρίσκεται ενώπιον του χείλους του γκρεμού, γιατί δεχτήκαμε να συζητούμε αυτό το οποίο πριν από λίγες μέρες το θεωρούσαμε μια βλακώδη λύση για την κυπριακή οικονομία.Θα πρέπει κάποιοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις στον κυπριακό λαό”.
Ταυτόχρονα ο κ.Μαλάς κάνει λόγο για ένα μεγάλο οικονομικό έγκλημα το οποίο: “Έγινε από την κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης να επιλυθεί με ένα νέο πολιτικό έγκλημα, που αυτή τη φορά το πολιτικό έγκλημα θα το πληρώσει ο κυπριακός λαός. Αυτό και αν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη! Θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν ενώπιον του κυπριακού λαού. Κάποιοι, που μας έλεγαν ότι έχουν τις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, ότι θα επανεντάξουν τη χώρα μας στην Ευρώπη και θα διεκδικήσουν το καλύτερο, να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Δεν έχουν, πειστικές απαντήσεις και είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον κυπριακό λαό.
Στη συνέχεια τόνισε ότι: “Αυτό που επιχειρήθηκε χθες από πλευράς ευρωζώνης, είναι να επιβληθεί μια οικονομική μακροχρόνια επικυριαρχία στην κυπριακή οικονομία. Πρώτη φοράη ΕΕ και η Ευρωζώνη έχουν επιχειρήσει κάτι τέτοιο”. Και κάλεσε να σκεφτεί “πέντε φορές” η Βουλή για το αν πρέπει να συζητήσει καν αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί από πλευράς της κυβέρνησης.
Γιατί αν μπούμε σε μια διαδικασία να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε: “Τότε από μόνοι μας θα επιφέρουμε αυτό το τεράστιο πλήγμα γιατί πλέον θα βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων”. Έτσι κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει μια διευρυμένη σύσκεψη ειδικών, ώστε να συζητηθούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν και τότε να αντιπροταθούν άλλα μέτρα τα οποία θα δημιουργούν έστω και την υστάτη προοπτικές ανάπτυξης.
Τέλος φάνηκε απαισιόδοξος πως με αυτά που έχουν διαμορφωθεί, η κυπριακή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει και την ευθύνη την φέρουν απόλυτα οι κυβερνώντες: “Οι κυβερνώντες, που μας έχουν πει ότι έχουν ισχυρές πλάτες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Ας την αναλάβουν τώρα. Πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της θα πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι πριν από δέκα μέρες έδιναν τα εύσημα στην Κυβέρνηση για την πολύ σωστή οικονομική διαχείριση και την αντιμετώπιση της τρόικας και σήμερα καλούν όπως είπε τον κυπριακό λαό σε εξέγερση και σε εκλογές”.