Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάστηκε μείωση 0,05% στον Τιμάριθμος, με βάση τον

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάστηκε μείωση 0,05% στον Τιμάριθμος, με βάση τον αριθμητικό μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του εξαμήνου Ιούλιος-Δεκέμβριος του 2014.

Ωστόσο, το τιμαριθμικό επίδομα παραμένει σταθερό, όπως ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών, ο αριθμητικός μέσος όρος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του εξαμήνου Ιούλιος-Δεκέμβριος 2014, εξαιρουμένης της επίπτωσης από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, κατήλθε στις 112,70 μονάδες σε σύγκριση με 112,76 μονάδες της προηγούμενης εξαμηνίας (με βάση Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2005 = 100), σημειώνοντας μείωση 0,05%.

Σύμφωνα με το Άρθρο 8 των περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμων του 2011 έως 2012:

– Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή Κανονισμών ή διοικητικών ρυθμίσεων ή πρακτικών που ρυθμίζουν θέματα καταβολής απολαβών ή συντάξεων, το τιμαριθμικό επίδομα παραμένει σταθερό όπως ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, για σκοπούς υπολογισμού των απολαβών ή επιδομάτων ή άλλων οικονομικών ωφελημάτων αξιωματούχου ή εργοδοτουμένου ή της σύνταξης που χορηγείται σε συνταξιούχο, για την τετραετία 2012-2015.

Πτώση 1,4% στην Κύπρο στις βιομηχανικές τιμές παραγωγού

Στην Κύπρο και την Ελλάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού το Νοέμβριο του 2014, ενώ πτώση παρουσιάσθηκε στο σύνολο της ευρωζώνης σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Νοέμβριο του 2014 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 0,3% στην ευρωζώνη και 0,4% στην ΕΕ συνολικά. Τον Οκτώβριο είχαν και πάλι παρουσιάσει πτώση, 0,3% στην ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μείωση βιομηχανικών τιμών παραγωγού το Νοέμβριο σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο (-1,4% και στις δυο), στην Ιρλανδία (-1,3%), στην Εσθονία (-1,2%), την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ολλανδία (όλες – 1,1%). Οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο μόνον στη Σλοβενία (+0,3%), ενώ στη Γερμανία παρέμειναν σταθερές.

Η πτώση στις βιομηχανικές τιμές παραγωγού οφείλεται κατά κύριο λόγο σε πτώση στον τομέα της ενέργειας, της τάξης του 0,7%.