Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το «Σχέδιο Ζ»

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν τα δημοσιεύματα των Financial Times σχετικά με το «Σχέδιο Ζ» περί ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ τον Ιούνιο του 2012 και με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

Μετά την επίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύτηκαν τίποταν, ενώ παράλληλα συνωμότησαν, «με στόχο μια δοτή μνημονιακή κυβέρνηση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, πέρασε στην αντεπίθεση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες έναν βρώμικο πόλεμο λάσπης εναντίον της κυβέρνησης, στηρίζοντας τις συκοφαντίες του σε υποτιθέμενα δημοσιεύματα των Financial Times. Και τώρα που με βάση τα πραγματικά δημοσιεύματα, αποκαλύπτεται ότι η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την πλήρη καταστροφή, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή, αντί να ζητάει δημόσια συγνώμη, συνεχίζει να βρίζει και να συκοφαντεί» σημείωσε.

«Τον αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού που γνωρίζει πλέον τα αληθή δημοσιεύματα» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, διερωτώμενος επίσης σε ειρωνικό τόνο: «Εκείνο που παραμένει όμως αναπάντητο και το ρωτάμε για μια ακόμα φορά, είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα που τότε χαρακτήριζε “πολιτικό τρικ”, σήμερα το υπερασπίζεται. Περιμένουμε την απάντησή του».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη θέση πως τα δημοσιεύματα των Financial Times εκθέτουν διπλά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταλογίζοντάς τους πως δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα αν και γνώριζαν πως «κανείς δεν θα τολμούσε να αναλάβει το καταστροφικό ρίσκο της εκδίωξής μας από το ευρώ».

Τους χρέωσε επίσης πως «συνωμότησαν παρασκηνιακά στις Κάννες με τον Μπαρόζο ώστε να προχωρήσουν σε μια δοτή μνημονιακή κυβέρνηση».

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα άμεσα ή έμμεσα παραδέχονται Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από την πρώτη στιγμή: «Ότι δηλαδή, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων για τις υπόλοιπες χώρες και θα διέλυε την ίδια την Ευρωζώνη, όπως άλλωστε ρητά ομολόγησε και η κ. Μέρκελ».