Συνεχίζεται η θανάτωση πουλερικών για την αντιμετώπιση της ψευδοπανώλης

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν την ευθανασία πουλερικών σε δύο μεγάλες μονάδες πλησίον του Μάμμαρι, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και σε τρίτη μονάδα της περιοχής, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού της ψευδοπανώλης.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης, ο αριθμός των πουλερικών που θα θανατωθεί ανέρχεται σε 120-130 χιλιάδες, πρόσθεσε όμως ότι τα στοιχεία δίνονται με κάθε επιφύλαξη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα είπε ότι γίνονται οι σχετικές απολυμάνσεις και στέλνονται τα θανατωθέντα πουλερικά στον αποτεφρωτήρα.

Ανέφερε επίσης ότι τα αίτια της εμφάνισης της ασθένειας της ψευδοπανώλης είναι κατά πάσα πιθανότητα εξωγενή, ενώ για τις αποζημιώσεις είπε ότι θα πρέπει να δοθούν το αργότερο σε τέσσερεις μήνες. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας, είπε.

Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε εξάλλου ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς ο ιός είναι πολύ ισχυρός και επηρεάζει μεγάλο αριθμό της πτηνοτροφίας. Είπε ότι κλιμάκια κτηνιάτρων της Υπηρεσίας επισκέπτονται χωριά της περιοχής όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα, προσπαθώντας να πληροφορηθούν για τυχόν απώλειες σε οικόσιτα πουλερικά με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, ενώ έλεγχοι στην οργανωμένη πτηνοτροφία διεξάγονται σε όλη την Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου της θανάτωσης των πουλερικών, λόγω του αέρα αλλά και των άγριων πουλιών που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό.

Πέραν της ευθανασίας στις επηρεαζόμενες μονάδες, ανέφερε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως οδοφράγματα για απολύμανση των διερχόμενων οχημάτων, ενώ απαγορεύεται η έξοδος ζωοτροφών, κόπρου και εξοπλισμού από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε καραντίνα.

Ως προς την διερεύνηση για τα αίτια της εμφάνισης του ιού, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αξιολογούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αναζητώντας ενδείξεις, ενώ γίνονται και προσπάθειες για να διερευνηθούν τυχόν συσχετισμοί της κατάστασης με τα κατεχόμενα.

Συμπλήρωσε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες από τα κατεχόμενα είναι αλληλοσυγκρουόμενες, καθώς από τη μια λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ υπάρχουν παράλληλα και πληροφορίες για μεγάλες απώλειες. Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε, ο τ/κ Τύπος κάνει αναφορά σε κρούσματα σαλμονέλας αντί ψευδοπανώλης στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι τα αίτια φαίνεται να είναι περισσότερο εξωγενή, από τη στιγμή που δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό εδώ και δεκαετίες. Ερωτηθείς για το εκτιμώμενο ύψος της αποζημίωσης, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιοριστεί, καθώς οι αποζημιώσεις δίνονται με το κιλό.

Είπε ότι πρέπει πρώτα να γίνει η ζύγιση και ακολούθως να υπολογιστεί το ποσό στη βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας.

Συμπλήρωσε ότι οι αποζημιώσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να δοθούν το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, όπως καθορίζουν κοινοτικοί κανόνες, για να υπάρξει η συμπληρωματική χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ο κ. Κυριακίδης έκανε τέλος έκκληση στον κόσμο που διατηρεί οικόσιτα πουλερικά να αποτείνεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε περίπτωση που διαπιστώνει κλινικά συμπτώματα ή και θανάτους.