Χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο καταπιεστικές κυβερνήσεις του πλανήτη έναντι του Τύπου. Με 76 φυλακισμένους δημοσιογράφους η Τουρκία έχει τον υψηλότερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων παγκοσμίως.
Η Έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων είναι αποκαλυπτική και καταγγελτική .«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής της ελεθερίας του Τύπου». Η πλειονότητα των δημοσιογράφων διώκεται για την αποδεδειγμένη ή υποτιθέμενη συμπαράστασή της στους Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αυτή τη στιγμή 44 δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης 15 έως 22 ετών.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι στρέφεται μόνο εναντίον όσων έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μία ομιλία όμως του υπουργού Εσωτερικών Ιντρίς Ναϊμ το 2011 είναι αποκαλυπτική… «ο τρόμος είναι ένα φαινόμενο με πολλαπλές όψεις, το οποίο μπορεί να πάρει τη μορφή της ψυχολογίας ή της τέχνης…άλλοτε τη βλέπουμε σε ένα πανί, άλλοτε σε ένα ποίημα, σε ένα άρθρο εφημερίδας ή ακόμη και σε ένα απλό αστείο».
Αναλυτές αποδίδουν το κύμα αυταρχισμού στην αποτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντίλογος όμως είναι ισχυρός… «δεν μπορεί η Ε.Ε. να αποτελεί δικαιολογία…Η Τουρκία πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη αν θέλει να εξαγάγει δημοκρατία στους γείτονές της».