Νέα πτώση καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας όχι μόνο του μηχανισμού για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και των άλλων διαταραχών στην πλευρά της ζήτησης για «μαύρο χρυσό».
Το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από τα 78 δολάρια ανά βαρέλι μετά και τις απώλειες της τάξης του 3% την Τετάρτη.
Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου διαπραγματεύτηκε 0,6% χαμηλότερα στα 77,50 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 0,6% στα 84,88 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.
Όπως έγινε χθες γνωστό, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα επίπεδα των 65 έως 70 δολαρίων ανά βαρέλι, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για όριο πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν, με τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, καθοριστικό ρόλο στη ζήτηση για «μαύρο χρυσό» διαδραματίζει η κατάσταση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη,δηλαδή στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Στην πρώτη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιέζουν για πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωση της Covid-19, διατάσσοντας lockdown και περιορισμούς στις μετακινήσεις καθώς τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν σε σχεδόν 30.000, το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στις ΗΠΑ οικονομολόγοι της Fed ενημέρωσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος είχε αυξηθεί σχεδόν στο 50% την ώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν.
Οι τιμές στο αργό πετρέλαιο υποχώρησαν αυτόν τον μήνα, «ξηλώνοντας» τα κέρδη του Οκτωβρίου που ακολούθησαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή.
Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει διττό στόχο. Αφενός να συνεχιστεί η ροή του αργού, χωρίς να διασαλευτούν τα επίπεδα της προσφοράς και να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αφετέρου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές πωλήσεις, τα οποία χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Συνεπώς, η επιβολή ενός πλαφόν στα 65 – 70 δολάρια, ενώ εξυπηρετεί τον πρώτο στόχο, αποτυγχάνει σημαντικά να εξυπηρετήσει τον δεύτερο στόχο, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ασκούν πιέσεις για την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
Η Goldman Sachs ανέφερε ότι το υψηλότερο ανώτατο όριο τιμών που εξετάζεται τώρα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο αντίποινων από τη Μόσχα, αν και εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα επίπεδα αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ τα οποία αυξήθηκαν κατά 3,06 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η ζήτηση μειώθηκε σε ρεκόρ σχεδόν δύο μηνών πριν από τη σημερινή αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών.