Το θέμα που προέκυψε με την κατοχή του 18% των μετοχών της νέας Τράπεζας Κύπρου από τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Το ζήτημα αυτό τέθηκε από μέλη του δς προς το Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκο Δημητριάδη. Όλα θα εξεταστούν τη Δευτέρα στο δς της ΚΤΚ μέσα από την πρόθεση να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες σημείωσαν ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν το επεδίωξαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μετοχές που έλαβε η πρώην Λαϊκή από την Τράπεζα Κύπρου (λόγω του ότι τα περιουσιακά στοιχεία που μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου είναι περισσότερα από τις υποχρεώσεις) δεν μπορεί να αποδοθεί στους πιστωτές της Λαϊκής που υπέστησαν απώλειες, διότι η Τράπεζα δεν μπορεί να εισέλθει άμεσα σε εκκαθάριση, διότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης των θυγατρικών τραπεζών που ο όμιλος διαθέτει σε Ουκρανία, Ρωσία και Μάλτα. Όπως αναφέρθηκε, αν η Λαϊκή Τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση, χωρίς εκποίηση των θυγατρικών της, ενδεχομένως να υπάρξουν μέτρα από τις εποπτικές Αρχές υπό τις οποίες υπάγονται οι θυγατρικές αυτές.
Για το λόγο που τελικά επιλέγηκε το 47,5% για τη μετατροπή των ανασφάλιστων στην Τράπεζα Κύπρου, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του 12% επιτρέπει στην Τράπεζα να απορροφήσει νέους ενδεχόμενους κραδασμούς, ενώ σε περίπτωση που επιλεγόταν ο στόχος του 9% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Trier 1) τότε σε ενδεχόμενη διολίσθηση της οικονομίας, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές αφού η Τράπεζα εκ νέου θα έχανε το στάτους του αντισυμβαλλομένου μέρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το καθεστώς του αντισυμβαλλόμενου μέρους για την Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένδειξη για τη βιωσιμότητα και τη φερεγγυότητα της Τράπεζας, καθώς στις πράξεις νομισματικής πολιτικής τον πιστωτικό κίνδυνο με την παραχώρηση ρευστότητας τον αναλαμβάνει το ίδιο το Ευρωσύστημα.
Καθορίστηκε σχεδιασμός για χαλάρωση και άρση των περιορισμών
Εξάλλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών ένας οδικός χάρτης, ο οποίος συνδέει τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα με σειρά από σταθμούς και ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν όμως ότι ο οδικός αυτός χάρτης δεν περιλαμβάνει ημερομηνίες, καθώς πρόκειται για ένα γενικό πλάνο που συνδέει τις χαλαρώσεις με κάποια σημεία αναφοράς.
Νέα νομοθεσία για τη διαχείριση της επένδυσης του κρατικού χρήματος εντός Αυγούστου
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει εκτάκτως για να εγκρίνει νομοθεσία που θα διέπει το πώς θα τυγχάνει χειρισμού η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρήσει το κράτος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το επικαιροποιημένο μνημόνιο διαλαμβάνει ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να θεσπιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί ανεξάρτητη μονάδα στο ΥΠΟΙΚ.
Εξάλλου, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο φέρεται να υπάρχει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, να καθοριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας (relationship framework), το οποίο θα καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία το κράτος, όταν αναλάβει τον έλεγχο ενός πιστωτικού ιδρύματος του οποίου παραχώρησε οικονομική βοήθεια, θα μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία του.
Συναφώς, για κάθε πιστωτικό ίδρυμα του οποίου το κράτος αποκτά την πλειοψηφία του μετοχικού του κεφαλαίου έναντι της οικονομικής βοήθειας, θα πρέπει να διορίσει έναν αντιπρόσωπο που να παρακολουθεί (monitoring trustee) και θα βεβαιώνεται ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αποκλειστικά εμπορικούς όρους και όχι λόγω κρατικής παρέμβασης.
Επιπρόσθετα, όπως διαλαμβάνεται και στο μνημόνιο, όσα πιστωτικά ιδρύματα λάβουν οικονομική στήριξη και είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης υποχρεούνται να δημοσιεύουν ανά τρίμηνο την πορεία εφαρμογής των σχεδίων αυτών.
Σε σχέση με το Συνεργατισμό, ο οποίος θα ανακεφαλαιοποιηθεί με €1,5 δις με χρήματα του προγράμματος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Συνεργατικό Κίνημα είναι υποχρεωμένο από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν επιθυμεί να έχει προτεραιότητα στην επαναγορά των μετοχών που εκχώρησε στο κράτος έναντι της οικονομικής βοήθειας, να αποπληρώσει ποσό που έλαβε και να καταβάλει επιπλέον στο κράτος 10% της αξίας για κάθε έτος κατά το οποίο βρισκόταν υπό κρατική ιδιοκτησία.
Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα πέντε χρόνια για έξοδο από το καθεστώς κρατικής ιδιοκτησίας προβλέπονται και από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ίδρυμα που έλαβε τη βοήθεια δεν δικαιούται να επαναγοράσει τις μετοχές νωρίτερα από την πάροδο των πέντε χρόνων.