Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την πορεία της οικονομίας θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι “η έξοδος μας από το Μνημόνιο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του”.
Σε δηλώσεις στο πλαίσιο προγεύματος που διοργάνωσε το πρωί στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ, στην παρουσία του Προέδρου και των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας δεν αντιμετωπίζονται ούτε με τα συνθήματα, ούτε με τους λαϊκισμούς, ούτε με τις συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από αξιόπιστους σχεδιασμούς και μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος για την εξυγίανση και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας μας”.
Μέσα σ` αυτά τα πλαίσια, είπε, “ θα επιδιώξω την ερχόμενη εβδομάδα επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ενημερώσω, να συζητήσω και να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση”.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι “το πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιβάλλεται όμως τώρα, μέσα από τη συνεννόηση, η προώθηση των επόμενων αποφασιστικών βημάτων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται”.
Ερωτηθείς ποία είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα τεθούν σ` αυτό το διάλογο με τα κόμματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι ζητήματα που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες η κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο υγιούς, βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς τις υστερήσεις του παρελθόντος, κινούμαστε με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε όμως τη στήριξη και τη συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων”, ανέφερε.
Παράλληλα, είπε, “υπάρχουν και συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα και οι οποίες θα αξιοποιήσουν, κατά κάποιον τρόπο, την καταγεγραμμένη ήδη διεθνή εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία”.
Ερωτηθείς εάν μέσα σ` αυτά τα θέματα συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Υπουργός είπε ότι “είναι και αυτό το ζήτημα όπως και όλα τα άλλα. Είναι τα ζητήματα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, είναι ο στόχος της νέας κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής, είναι η προώθηση του συστήματος υγείας, είναι οι προϋποθέσεις ή οι κινήσεις εκείνες που θα επαναφέρουν ή θα αποκαταστήσουν σταδιακά την πρόσβαση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας, χωρίς τη σημερινή εξάρτηση που έχουμε προς τους δανειστές μας”.
Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα που εκφράζονται από κάποια κόμματα ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Ούτε και εμείς έχουμε το τελικό ολοκληρωμένο κείμενο, το αναμένουμε από την Τρόικα στις επόμενες μέρες. Θα ελεγχθεί εάν αποτυπώνονται όλα αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει και βεβαίως, όπως και κάθε άλλη φορά, το μνημόνιο θα δοθεί και στα κόμματα και στη δημοσιότητα. Δεν είναι εμπιστευτικό έγγραφο, είναι δημοσιευμένα όλα τα σχετικά κείμενα, συνεπώς και αυτό μόλις το έχουμε στα χέρια μας ασφαλώς θα δοθεί στα κόμματα”, ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις για έξοδο από το Μνημόνιο πιο νωρίς από το 2016 που προβλέπει το πρόγραμμα , ο Υπουργός είπε ότι “αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η έξοδος μας από το Μνημόνιο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του. Το γεγονός πως σήμερα είμαστε ήδη σ΄ αυτό το σημείο σχετίζεται με το γεγονός πως με αποφασιστικότητα έχουμε εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα για την εξυγίανση, τη διόρθωση και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια επειδή μόνο έτσι θα ξανά κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη και δεν θα χρειαζόμαστε τελικά το Μνημόνιο και αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος”, πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι “είναι μέσα από την προώθηση της μεταρρύθμισης και των κινήσεων που διορθώνουν την κυπριακή οικονομία και σίγουρα όχι μέσα από τον λαϊκισμό, τις υπερβολές ή τα συνθήματα” που θα επιτευχθεί η έξοδος μας από το Μνημόνιο.
“Απ΄το χέρι μας είναι -εάν όλοι μαζί συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα την προσπάθεια -να μην χρειαστεί ούτε μια μέρα παραπάνω να παραμείνουμε σε πρόγραμμα”, είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αλλάξει το κλίμα για την κυπριακή οικονομία και εάν αναμένονται επενδύσεις από το εξωτερικό, είπε ότι “ήδη καταγράφεται -και πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου -ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την κυπριακή οικονομία.”
“ Αξιολογείται θετικά η προσπάθεια που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, αναλάβει την τελευταία αυτή χρονιά. Συνεπώς ενδιαφέρον υπάρχει και δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η παρουσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, αλλά και τα πολύ δυνατά μηνύματα που ο ίδιος έστειλε και για την οικονομία και για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, ασφαλώς αναδεικνύουν και μεγιστοποιούν αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται για την κυπριακή οικονομία”, κατέληξε.