Στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του όπου απέδωσε ευθύνες στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση για τη στασιμότητα στην επίλυση του Κυπριακού, θα συναντηθούν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση θα γίνει κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σήμερα στο Κάρντιφ, όπου ήδη βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το «κλείδωμα» του χαρτοφυλακίου του ως Επίτροπος της Ελλάδας.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης απορρίπτονται οι αιτιάσεις της Τουρκίας ενώ εκτιμάται ότι πίσω από τις δηλώσεις αυτές κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση της γείτονος. Ωστόσο στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μην οξύνει περισσότερο το κλίμα, καθώς επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις με την γείτονα πάντα στο πλαίσιο της προώθησης των εθνικών θέσεων. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι φυσικά και επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το πρωί της Τετάρτης πάντως ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και έθεσαν επί τάπητος τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας Λευκωσίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι σήμερα γεμάτο, καθώς θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις των ηγετών για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία, ενώ στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του. Το δύσκολο θέμα της Συνόδου είναι η ουκρανική κρίση που επιρρεάζει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν θέλει επιδείνωση των σχέσεων και είναι σταθερά υπέρ της εξομάλυνσης, αφού άλλωστε τυχόν κλιμάκωση βλάπτει ποικιλοτρόπως τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, όπως έχει κάνει σαφές, είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας και δεν θα διαχωρίσει τη θέση της από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνήσει με τη δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης παρά την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, εξέφραζαν την εκτίμηση και την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα επιθυμούν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα.