Θα ξανασταθούμε όρθιοι και θα τα καταφέρουμε, δήλωσαν με μία φωνή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ο κ. Μεϊμαράκης ευχήθηκε στον Πρόεδρο καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του, εκφράζοντας παράλληλα τη αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου, με δεδομένο, όπως τόνισε, ότι υπάρχει ένα δύστροπος γείτονας που δείχνει άρνηση να συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων. Είναι αναγκαίο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, να γνωρίζουμε από επίσημα χείλη πως σκοπεύει να κινηθεί η Κύπρος.
Η οικονομική κατάσταση και της Ελλάδας και της Κύπρου,είπε ο κ. Μεϊμαράκης, και τα προβλήματα που έχουμε και αντιμετωπίζουμε δεν πρόκειται να επηρεάσουν στο παραμικρό τη στάση μας στα εθνικά ζητήματα, τη στάση μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης όπως την έχουμε προσδιορίσει και μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη στάση μας στους διεθνείς οργανισμούς και την από κοινού προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για να μπορέσουν οι πολίτες των χωρών μας να αισθανθούν την οικονομική και πάλι ανάκαμψη αλλά και την επίλυση των εθνικών ζητημάτων.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την παρουσία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που, δυστυχώς, όπως ανέφερε, έχουν φτάσει να προηγούνται του εθνικού ζητήματος, καθώς χωρίς οικονομική ευρωστία «κάποιοι θα θεωρήσουν ότι είμαστε ευάλωτοι».
Το ΄74 είπε ο κ. Αναστασιάδης υποστήκαμε μεγαλύτερη δυστυχία, αλλά ξανασταθήκαμε στα πόδια μας και γιαυτό προσβλέπω και στη συνεργασία της Ελλάδας.
Σηματοδοτείται μία νέα εποχή, τόνισε ο Πρόεδρος… “μέσα από τη στενή συνεργασία τόσο των κοινοβουλίων όσο και των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν έχω αμφιβολία ότι μπορούμε μαζί να πορευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα αλλά και να ξαναβρούμε και την χαμένη αξιοπρέπεια, την περηφάνια μας που κάπου έχει πληγεί. Προσβλέπω στη συνεργασία μας, στη συνέχιση της μακράς φιλίας και της σχέσης μας τόσο μαζί σας όσο και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι που σηματοδοτεί μια νέα εποχή κατά την άποψη μου που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η στενή συνεργασία, οι καλά προετοιμασμένες κινήσεις έτσι ώστε να δούμε και πως εξερχόμενοι ή αντιμετωπίζοντας στα πρώτα βήματα την κρίση θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.
Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, με στόχο ένα νέο διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στο λαό μας. Δηλαδή τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλλαγή από την κατοχή και γενικότερα επανενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για καλύτερες μέρες».