Τα όπλα σίγησαν στη Γάζα για δεύτερη ημέρα και το Ισραήλ εμφανίζεται έτοιμο να συμφωνήσει υπό όρους στην παράταση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, κατά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της παλαιστινιακής και ισραηλινής πλευράς στην Αίγυπτο.
«Το Ισραήλ εξέφρασε την ετοιμότητά να επεκτείνει την εκεχειρία υπό τους υπάρχοντες όρους [της συμφωνηθείσας εκεχειρίας των 72 ωρών]» δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα στο οποίο η χώρα του είναι έτοιμη να συναινέσει.
Από την πλευρά της Χαμάς, όμως, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων για την παράταση της τριήμερης εκεχειρίας. «Δεν υπάρχει συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας», έγραψε ο Μούσα Αμπού Μάρζουκ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Διστακτικά εκατοντάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας επιστρέφουν στις γειτονιές τους έπειτα από τέσσερις εβδομάδες βομβαρδισμών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 1.875 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Πολλοί δεν βρίσκουν τίποτα πίσω. Κατεστραμμένα σπίτια, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδωμένα μαζί με την έντονη οσμή από τα πτώματα να γεμίζει τον αέρα…
Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.
Στην περιοχή του Μπέιτ Χανούν, ο Ραφάτ αλ-Μάσρι, πατέρας πέντε παιδιών δεν βρήκε παρά ερείπια.
«Δούλεψα σαράντα χρόνια για το σπίτι αυτό. Καταστράφηκε τελείως. Δεν έμεινε τίποτε» δηλώνει.
Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομίας Ταϊσίρ Αμρο.
Όλες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου παραβιάστηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Στο Κάιρο, οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές «εναλλάσσονται» μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών μεταφέροντας στη μία πλευρά τα αιτήματα της άλλης.
Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στοιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλιείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς είναι «υπεύθυνη» για τα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας. «Η Χαμάς είναι η υπεύθυνη για την καταστροφή και τους θανάτους» στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 90% των νεκρών αυτής της σύγκρουσης» θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η Χαμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία. «Η τραγωδία στη Γάζα είναι ότι κυβερνάται από τη Χαμάς», κατήγγειλε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκ-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ Αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη «ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο.
Από αμερικανικής πλευράς, ο Τζον απηύθυνε κάλεσμα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εκμεταλλευθούν την εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να προχωρήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις.
Στο Λονδίνο, βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση Κάμερον να εντείνει την πίεση επί του Ισραήλ για την άρση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τους «δυσανάλογους και αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο», σε εισήγηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση, την Τρίτη, της υφυπουργού Εξωτερικών Σαγίντα Ουάρσι, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γάζα, την οποία θεωρεί «ως στερούμενη ηθικού ερείσματος».