Συγχαρητήρια Λαγκάρντ μετά την έγκριση της 4ης δόσης

Σε γραπτή της δήλωση η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ απευθύνει συγχαρητήρια προς τις κυπριακές αρχές για τη μέχρι στιγμής επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου, μετά τη σημερινή έγκριση της έκθεσης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που αποφάσισε την αποδέσμευση ποσού 84 εκατομμυρίων ευρώ της τέταρτης δόσης.

«Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος τους. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφαίρεσαν εγχώριους περιορισμούς πληρωμών, έθεσαν σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και ανέλαβαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Παρά τις επιτυχίες, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν και η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής θα είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της επιτυχίας του προγράμματος.

Η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι «με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσον αφορά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Ταχεία εφαρμογή του νομικού πλαισίου της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι καθοριστική για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων για εθελοντικές διευθετήσεις δανείων. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να εντείνουν την εποπτεία των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δανείων των τραπεζών, ενισχύοντας τη συνολική εποπτεία και τους κανονισμούς, καθώς και να εφαρμόσουν πλήρως το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος».

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει ότι η πλήρης κατάργηση των εγχώριων περιορισμών στις πληρωμές βοήθησε την υποστήριξη της δραστηριότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

«Θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος με την αναδιάρθρωση και την εξομάλυνση της ρευστότητας των τραπεζών, για να επιτραπεί η απάλειψη των εξωτερικών ελέγχων των κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θα διαφυλάσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επαρκής παροχή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη».

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι η φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και η συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού από τις κυπριακές αρχές συνέβαλαν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Δεδομένου ότι πλανάται μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν προσεκτικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητη η μεσοπρόθεσμη καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να συμπληρωθούν, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων από το χρέος και τα δημοσιονομικά, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων», κατέληξε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.