Από τη Ρώμη και τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τη Λιβύη ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη κρίση της Ουκρανίας και στη συνάντηση του με τον Τούρκο Ομόλογό του κ. Νταβούτογλου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής δήλωσε ότι: “πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί η ανακύκλωση της κρίσης” στην Ουκρανία που όπως είπε ήταν και το βασικό θέμα στην διμερή συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου.
“Είχα πάει εγώ την προηγούμενη Κυριακή, είχε πάει και αυτός. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις από τις συζητήσεις με τις νέες ουκρανικές Αρχές. Υπάρχει ταταρική μειονότητα, η οποία απασχολεί πάρα πολύ την Τουρκία, όπως και εμάς μας απασχολεί φυσικά η ελληνική κοινότητα, η ελληνικής καταγωγής κοινότητα, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην Ανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο τη Μαριούπολη” δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι “τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό έχουν την ευθύνη για την περιοχή της Κριμαίας και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και της προξενικής πρακτικής”.
Ανάλογες συζητήσεις, στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχε με τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον και τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τον κ. Λαβρώφ, στη συνέχεια της Διάσκεψης, εξηγώντας ότι “πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, να μην κλιμακωθεί η κρίση”.
“Έτσι θα αξιολογηθεί ορθότερα και η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, η οποία πάντοτε πρέπει να εκτιμάται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Γιατί μόνο όταν κάνεις μια πολιτική αρχών μπορείς να έχεις αποτέλεσμα, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό μας ενδιαφέρει και για τον ελληνισμό της Ουκρανίας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την ευημερία του” είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι “Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου, που αντιπροσωπεύουν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας -γιατί η Ουκρανία έχει εγγυήτριες δυνάμεις με βάση το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994- μου μετέφεραν ένα μήνυμα πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία επαφής, η οποία κάπου μπορεί να οδηγήσει. Αν όχι στην εκτόνωση, πάντως στον έλεγχο των εξελίξεων”.