O κ. Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Εσωτερικών, για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξεί να την ισχυροποιήσει και να της δώσει μια νέα πνοή, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της.
Σε χαιρετισμό του σε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχές και Πρακτικές Διοικητικής και Ηγετικής Ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε καιρούς αλλαγής», ο κ. Χάσικος τόνισε ότι κοινός στόχος και προσπάθεια όλων είναι, η προωθούμενη αναδιάρθρωση να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας και μιας λαμπρής σελίδας στην ιστορική διαδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
“Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Εσωτερικών, για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξεί να την ισχυροποιήσει και να της δώσει μια νέα πνοή, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της”, είπε, προσθέτοντας πως κοινή συνισταμένη των προσπαθειών μας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού, έτσι ώστε να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη.
Όπως είπε, οι Τοπικές Αρχές, έχουν μια ουσιαστική ευθύνη και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη διατήρηση, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι μόνο. Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία φιλοδοξεί να προσαρμόσει στα δεδομένα της νέας εποχής.
Επεσήμανε ότι όλα τα πιο πάνω θα περιληφθούν στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών για την τριετία 2014 – 2016, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
“Έμπρακτη αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρόλου που η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει”, είπε, “αποτελεί και η πρόσφατη ψήφιση σε κυρωτικό Νόμο, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της Σύμβασης της Μαδρίτης και των τριών Πρωτοκόλλων της, που αφορούν τη δυνατότητα προώθησης συνεργασιών μεταξύ Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και τη δυνατότητα άντλησης ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών”.
Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, προϋπόθεση για οποιαδήποτε βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων σε τοπικό επίπεδο.
“Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, με την εμπλοκή ακόμα και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών”, κατέληξε.