Υπέρ της γρήγορης εξόδου από το μνημόνιο τάχθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Για περισσότερες από πέντε ώρες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συνεδρίασαν σήμερα, με την πλειοψηφία των μελών να τάσσεται υπέρ της γρήγορης εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο, είπε ότι κατατέθηκαν προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα με στόχο τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την άποψη πως γρήγορη έξοδος από το μνημόνιο θα υπάρξει μόνο με την εφαρμογή του μνημονίου.

Σχετικά με το Κυπριακό, στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε από την πλειοψηφία των μελών του εθνικού συμβουλίου ότι προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εθνικό θέμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «υπάρχει διαφωνία με το χώρο του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως τους Οικολόγους σε ό,τι αφορά το ευρώ και την ευρωζώνη, αλλά η επικρατούσα άποψη είναι ότι η μεγάλη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα γίνει στα πλαίσια της ευρωζώνης».

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την πολιτική ηγεσία για τις επαφές και συζητήσεις που αφορούν στο Κυπριακό και επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να εισέρχεται σε δεύτερη μοίρα το κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος παραμένει βασικός στόχος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αφού βέβαια προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο».

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας. Η συζήτηση, είπε, ήταν διεξοδική και διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις και απόψεις που αφορούν σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ άλλων την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων κρίνει ότι η προσπάθεια για γρηγορότερη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια του ευρώ», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως κατατέθηκε και συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ και άλλες ολοκληρωμένες προτάσεις από πλευράς όλων των πολιτικών κομμάτων και «επειδή ετίθετο εξ αντικειμένου το θέμα του ευρώ, διαφάνηκε από τη συζήτηση ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων πιστεύει ότι πρέπει να κινήσουμε όλες τις διαδικασίες για γρηγορότερη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει στα πλαίσια της ευρωζώνης».

Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτάται πώς μπορεί να γίνει αυτό εντός μνημονίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ, με την οποία διαφωνεί η Κυβέρνηση και έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει τη θέση ότι η πειθαρχημένη εφαρμογή του μνημονίου θα οδηγήσει σε γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στο τέλος Μαΐου θα παρουσιαστούν οι νέες προτάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν θέματα της οικονομίας και κυρίως της ανάπτυξης και αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις των τελευταίων ημερών, που ήταν η εκταμίευση των πρώτων δύο δισ. από το Μηχανισμό, και η εκταμίευση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου τον Ιούνιο, η αξιολόγηση της Moneyval για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η απόφαση ξένης τράπεζας να παραμείνει στην Κύπρο.

«Συνεχίζουμε με στόχο γρήγορες εξελίξεις, επενδύσεις και την πειθαρχημένη εφαρμογή του μνημονίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σωστή εφαρμογή του μνημονίου θα μας παρέχει περισσότερη πολιτική αξιοπιστία και κύρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο», είπε, τονίζοντας ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις τράπεζες».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή ως τόπος. Και ήταν θετικό το ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει διαφωνία με το χώρο του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως τους Οικολόγους σε ό,τι αφορά το ευρώ και την ευρωζώνη, αλλά είναι μια διαφωνία που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό. Η κρατούσα άποψη είναι ότι η μεγάλη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα γίνει στα πλαίσια της ευρωζώνης», επανέλαβε.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη ότι στη συνεδρία του Εθνικού δεν συζητήθηκε η ουσία των θεμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ακούστηκαν πάρα πολύ σοβαρές και ουσιαστικές απόψεις και έγινε διεισδυτική ανάλυση για ορισμένα θέματα, που αφορούν την προοπτική της οικονομίας, αλλά και τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

«Φάνηκε πολύ διακριτά ότι οι πολιτικές δυνάμεις προβληματίζονται και ως Κυβέρνηση τις ευχαριστούμε που συνεισφέρουν σε αυτόν τον πολύ σοβαρό διάλογο για την οικονομία» είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως δεν συζητήθηκαν η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ούτε και θέματα της Τράπεζας Κύπρου, την οποία, είπε, «θέλουμε να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανόρθωση του τόπου»