Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν δάνεια με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια και άλλες ευνοϊκές διευκολύνσεις καθώς και όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το “κούρεμα” καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.
Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως γίνει χωριστή καταχώρηση για πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα και για άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως μεγαλο-επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται και ως πτωχεύσας και ο οποίος την 1η Μαρτίου 2013 έβγαλε στο εξωτερικό 20 εκατομμύρια δολάρια και άλλα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που τον Φεβρουάριο του 2013 έστειλαν στο εξωτερικό αντίστοιχα ή ακόμα και μεγαλύτερα ποσά.
Κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, οι Βουλευτές Φειδίας Σαρίκας ΚΣ ΕΔΕΚ, Αναπληρωτής Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών), Ανδρέας Κυπριανού, Κώστας Κωνσταντίνου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους από τον ΔΗΣΥ, Άριστος Δαμιανού, Πανίκκος Σταυριανός και Ειρήνη Χαραλαμπίδου από το ΑΚΕΛ, Νεόφυτος Κωνσταντίνου από το ΔΗΚΟ και Γιώργος Περδίκης από το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, μαζί με πολυμελή Γραμματεία και άλλους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, έγινε καταγραφή τοποθετήσεων των κομμάτων και τελική διαμόρφωση του κειμένου της έκθεσης για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 09:30 το πρωί της 6ης Μαΐου.
Από την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Συλλούρης έθεσε υπ` όψιν των Βουλευτών – Μελών της Επιτροπής επιστολές από φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία γίνονται αναφορές στην έκθεση. Η Επιτροπή αποφάσισε όπως από τον κατάλογο, που θα δημοσιοποιηθεί, αφαιρεθούν οι αριθμοί ταυτότητας και τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.
Οι επιστολές προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς, την Aristo Developers, την εταιρεία Μουσκή και το Βουλευτή Πρόδρομο Προδρόμου του ΔΗΣΥ και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου, ενώ σχετικές διευκρινίσεις έδωσαν με επιστολές τους προ ημερών και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού και ο πρώην Βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης, όπως δε αποφασίσθηκε σήμερα θα παραμείνει στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών η αναφορά των ονομάτων αυτών και τα στοιχεία, όπως εδόθησαν στην Επιτροπή, αλλά θα υπάρξει ενσωμάτωση και των διευκρινίσεων που εδόθησαν με τις επιστολές αυτές.
Παρά την επιθυμία που εκφράσθηκε -και σήμερα- από όλες τις πλευρές για ομόφωνα συμπεράσματα στην πολυσέλιδη έκθεση, που περιλαμβάνει σωρεία στοιχείων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών κατά τους τελευταίους μήνες, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να καθίσταται δυνατό και έτσι θα υπάρξει, πλην των ομόφωνων συμπερασμάτων και χωριστή καταχώρηση θέσεων και απόψεων από μερικά των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όλων οι θέσεις και απόψεις θα παρουσιασθούν στην πολύωρη (διάρκειας 5-6 ωρών) ειδικής συνεδρίας που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου 2014.
Ο κ. Σαρίκας δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα καταθέσει γραπτώς τα χωριστά δικά του συμπεράσματα για όσα δεν υπάρχει συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ο κ. Κωνσταντίνου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, κατέθεσε ένα προς ένα 30 περίπου σημεία, για τα οποία ζητούσε όπως γίνουν διορθώσεις στο προσχέδιο της έκθεσης ή όπως ενσωματωθούν επιπλέον διαπιστώσεις σε σχέση με τα αξιόγραφα κεφαλαίου, τις επενδύσεις σε κυβερνητικά ομόλογα, σε σχέση με την Τράπεζα Μαρφίν Εγνατία, με την έκτακτη ρευστότητα και την κρατική στήριξη της Λαϊκής με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, και για τις αμοιβές και τα ωφελήματα τραπεζικών στελεχών και μελών ΔΣ τραπεζικών ιδρυμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα, το ΔΗΚΟ ζήτησε όπως προστεθεί η έκκληση της Βουλής για επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν τα αξιόγραφα, έτσι ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα της εξαπάτησης, να καταγραφεί σε πίνακα η πορεία του ELA, να καταγραφεί η παρατήρηση ότι η Τράπεζα Κύπρου παρουσίαζε σοβαρό πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης, ότι για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνεται ολιγωρία και κακή άσκηση εποπτείας και να ζητηθεί όπως διερευνηθεί εξαντλητικά ο ρόλος και οι ευθύνες των εποπτικών Αρχών για την Τράπεζα Μαρφίν Εγνατία και οι ευθύνες της Διοίκησης της τράπεζας αυτής.
Από το ΑΚΕΛ κατατέθηκαν τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς εισηγήσεις που αφορούν τον ELA και τις διαδικασίες εξασφάλισης ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα, για τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας και ηγετικών στελεχών των τραπεζών και για άλλα επιμέρους ζητήματα, για τα οποία και θα ενσωματωθεί στην έκθεση χωριστό κείμενο με τα συμπεράσματα του κόμματος.
Επιπρόσθετα συμπεράσματα του κόμματός του ζήτησε όπως ενσωματωθούν στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, καταθέτοντας στη σημερινή συνεδρία δισέλιδο έγγραφο, με το οποίο εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την ετοιμασία της τελικής έκθεσης, καθώς και για τα ομόφωνα συμπεράσματα για τις παθογένειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Πέραν όλων αυτών, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Κυπριανού, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι οι πολιτικές αποφάσεις της τότε Κυβέρνησης οδήγησαν σε ένα αθροιστικό αποτέλεσμα και σε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων, που οδήγησαν στο γνωστό αποτέλεσμα την κυπριακή οικονομία.
Τα χωριστά συμπεράσματα του ΔΗΣΥ αναφέρονται κυρίως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στο ρωσικό δάνειο Δεκεμβρίου 2011, στη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από την τότε Κυβέρνηση και στην εξασφάλιση ρευστότητας, στο κούρεμα των ελλαδικών ομολόγων και στην έκθεση της Αλβάρεζ και Μαρσάλ και ότι έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τη Λαϊκή Τράπεζα.