Τα προσχέδια των δύο νομοσχεδίων που αφορούν στην εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα .
Ειδικότερα αναφέρεται ότι τα δύο κείμενα αφορούν, το μεν πρώτο, στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί Ίδρυσης Οργανισμών Γενικών Νοσοκομείων Νόμος του 2014» και το δεύτερο στον «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμο του 2014».
Τα Προσχέδια των δύο Νομοσχεδίων, τα οποία αποτελούν Μνημονιακά Νομοσχέδια, έχουν διαμορφωθεί ύστερα από εκτεταμένο δημόσιο διάλογο που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες επί των βασικών αρχών με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς και οργανωμένα σύνολα, ο οποίος έχει ωριμάσει επί συγκεκριμένου κειμένου για τα δύο Νομοσχέδια.
Σημειώνεται ότι, στην όλη πορεία διαμόρφωσης του περιεχομένου των Νομοσχεδίων, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζεται από διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί την πύλη εισόδου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθολικό και δίκαιο δια βίου σύστημα υγείας, το οποίο θα τους παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν την πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, τα φάρμακα, τη θεραπεία και την αποκατάσταση”.
Το Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως παρουσιάζεται μέσα από το Νομοσχέδιο θα καλύπτει, χωρίς διακρίσεις, όλους όσους διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και ιατρικού ιστορικού. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πλήρης κάλυψη, μεταξύ άλλων, σε οικογένειες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, χρόνιους ασθενείς, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά, ανέργους, και όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μέσα από το ΓεΣΥ, αναφέρεται από το Υπουργείο Υγείας, “ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού ή νοσηλευτηρίου, είτε από τον κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα”.
Παράλληλα, ο κάθε δικαιούχος συνεισφέρει στη βάση των εισοδημάτων του, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μικρότερες συνεισφορές για τα χαμηλά αμειβόμενα στρώματα του πληθυσμού και μη συνεισφορά για τους ανέργους και τα παιδιά.
Το σύστημα είναι κτισμένο στη βάση βέλτιστων πρακτικών διεθνώς και υιοθετεί εργαλεία και μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου, συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας.
Το δεύτερο Προσχέδιο Νομοσχεδίου αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε κρατικούς οργανισμούς ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί και ευέλικτοι.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, “μέσα από το προσχέδιο του Νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία πέντε (5) αυτόνομων Οργανισμών, ένα ανά επαρχία, κάτω από τους οποίους εντάσσονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της κάθε επαρχίας”.
Με την αυτονόμηση τα δημόσια νοσηλευτήρια αποκτούν νομική, διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτονομία, καθίστανται πιο λειτουργικά και αποδοτικά και εμπλουτίζονται με μηχανισμούς, οι οποίοι διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς.
Στο προσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται τα άρθρα που αφορούν στα εργασιακά θέματα.
Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Υγείας, “τα θέματα αυτά οι εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων θα τα συζητήσουν ξεχωριστά στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού και στη Μικτή Εργασιακή Επιτροπή, όπως προβλέπει η επίσημη διαδικασία”.
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η εν λόγω απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη των επίσημα εκλελεγμένων σωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα και με την ανακοίνωσή του, “μέσω των δύο αυτών κειμένων, καταθέτει προτάσεις που κτίστηκαν με γνώμονα το όφελος του πολίτη, όφελος που θα επέλθει μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό και μέσα από προτάσεις που διασφαλίζουν την ωφέλιμη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και επικεντρώνονται στο όφελος προς τον ασθενή και την οικογένειά του”.
Από το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι τα εν λόγω Προσχέδια Νομοσχεδίων αποτελούν “τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας στον τομέα της υγείας”.
Στο πλαίσιο αυτό, “αναμένεται η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή οφέλους για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Τα προσχέδια των δύο Νομοσχεδίων είναι διαθέσιμα στον κάθε πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας.