Νέο κεφάλαιο στη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας με την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος» ανοίγει, αυτή τη φορά, στην Κύπρο. Οχτώ χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Γραμματικό που είχε συγκλονίσει την υφήλιο, ο καταλογισμός των ποινικών ευθυνών «έκλεισε» από την ελληνική δικαιοσύνη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κήρυξε αμετάκλητα ενόχους τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε 115 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους.
Συγκεκριμένα, από την ελληνική δικαιοσύνη κρίθηκαν ένοχοι οι Δημήτρης Πανταζής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων και Γιάνκος Στοϊμένοφ πιλότος. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους επέβαλε πολυετείς καθείρξεις για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αναγνωρίζοντας τους όμως το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Αυτό σημαίνει πως παρά τις καθείρξεις που τους επιβλήθηκαν εκτιτέα είναι μόνο τα 10 χρόνια. Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα με βάση νέο νόμο του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, να εξαγοράσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, έναντι 80.000 ευρώ ο καθένας. Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο το μηχανικό Άλαν Ίργουϊν που είχε ελέγξει το αεροσκάφος την ημέρα της που έπεσε πάνω από το Γραμματικό.
Πλέον, η πολύκροτη υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει τώρα την κυπριακή δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την επανεκδίκαση της υπόθεσης, μετά την έφεση που είχε ασκήσει ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου κατά της πρώτης απόφασης που έλαβε το Κακουργιοδικείο. Με την απόφαση αυτή αθωώνονταν κατά πλειοψηφία, τα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας. Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από το δικαστήριο στην πρωτόδικη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, το σύστημα συμπίεσης της καμπίνας του μοιραίου αεροσκάφους αφέθηκε -ύστερα από έλεγχο- στη θέση «χειροκίνητο», αντί στη θέση «αυτόματο» και το πλήρωμα του αεροσκάφους παρέλειψε να προβεί σε έλεγχο πριν από την απογείωση.
Η ενέργεια αυτή επέφερε απότομη αποσυμπίεση της καμπίνας, με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες να χάσουν τις αισθήσεις τους, πλην ενός εκτός καθήκοντος αεροσυνοδού, που προσπάθησε απεγνωσμένα να κατευθύνει το αεροσκάφος και να το προσγειώσει, χωρίς όμως να το καταφέρει.