Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής Νομικών η οποία συζήτησε νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το θέμα των υφυπουργείων, εξέφρασε την ελπίδα οι βουλευτές να έχουν πειστεί για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για διορισμό κάποιων υφυπουργών.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει επεξηγήσει πως οι τομείς που θα αναλάβουν οι Υπουργοί σχετίζονται με την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες που συνδέονται απόλυτα με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Αναφερόμενος στο ετήσιο κόστος για τη θεσμοθέτηση υφυπουργών, είπε ότι ο τρόπος που έγινε ο υπολογισμός από το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μην είναι ακριβής. Το κόστος που έχει υπολογιστεί, πρόσθεσε, είναι σχετικά παραπλανητικό, αφού ένα ποσό 153 χιλιάδες ετησίως για κάθε υφυπουργό προκύπτει αφού υπολογιστεί το κόστος για ιδιαιτέρα γραμματέα, αστυνομικούς, διοικητικό προσωπικό οι οποίοι είναι ήδη στη δημόσια υπηρεσία και ασχολούνται ήδη με τα θέματα, με τα οποία θα απασχολείται ο Υφυπουργός.
Το κόστος, πρόσθεσε, όπως έχει υπολογιστεί με όλα τα ωφελήματα είναι περίπου 117 χιλιάδες, χωρίς να αφαιρούνται οι αποκοπές οι οποίες έχουν γίνει. Το κόστος, συνέχισε, είναι πολύ μικρότερο, πολύ λιγότερο και από το μισό από αυτό το οποίο έχουν αναφέρει από το ΥΠΟΙΚ, ενώ τα ωφελήματα που θα προκύψουν για την οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι οι Υφυπουργοί θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς ευθύνης όπως η εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ, όπου με τη συμμετοχή και την έντονη παρουσία της Κύπρου θα ενισχυθεί η συμμετοχή και σε διάφορα προγράμματα που θα ωφελήσουν την οικονομία του τόπου. Πρόσθεσε ότι οι άλλοι δύο τομείς που αφορούν την ανάπτυξη και ο τομέας της ναυτιλίας και υπηρεσιών, είναι τομείς οι οποίοι συνδέονται απόλυτα με την οικονομία του τόπου και η προσπάθεια της Κυβέρνηση είναι να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των τομέων αυτών, για να αρχίσουν να αποδίδουν σημαντικότερα οφέλη στην οικονομία του τόπου.
Ερωτηθείς κατά πόσο προκύπτουν συνταγματικά κωλύματα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εξηγήσει ότι έχουν μελετηθεί τα οποιαδήποτε συνταγματικά προβλήματα και απ` ότι φαίνεται δεν προκύπτει να υπάρχουν οποιαδήποτε συνταγματικά προβλήματα.
Εξήγησε επίσης ότι στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προνοείται ο διορισμός μέχρι έξι υφυπουργών, ωστόσο είναι ζήτημα το οποίο αφήνεται στη Βουλή η οποία μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των έξι ή ακόμα και να προσδιορίσει ποιοί τομείς θα ανατεθούν σε υφυπουργούς. Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως θα πρέπει να αφήνεται στην εκάστοτε Κυβέρνηση να προσδιορίσει τις προτεραιότητές της και ποιοι τομείς θα ανατεθούν σε υφυπουργούς.
Παράλληλα ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το κόστος τριών ή και περισσότερων υφυπουργών καλύπτεται πλήρως από τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει στους μισθούς του Προέδρου κατά 25%, των Υπουργών και όλων όσων διορίζονται από τον Πρόεδρο κατά 20%.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι σύμφωνα με την ξεκάθαρη δήλωση της Γενικής Εισαγγελίας δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας του νόμου. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο νόμος είναι συνταγματικός, η Κυβέρνηση προχώρησε με τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, που έλαβαν υπόψη τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών κατά την προηγούμενη συνεδρία.
Πρόσθεσε ότι την Επιτροπή απασχόλησε κυρίως το θέμα της αντιμισθίας των υφυπουργών για την οποία δόθηκε συγκεκριμένο σημείωμα από το ΥΠΟΙΚ, οι τομείς για τους οποίους θα διορίζονται υφυπουργοί και ο αριθμός των υφυπουργών.
Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για τρεις υφυπουργούς.
Όσον αφορά τους τομείς, ο κ. Σαμψών είπε ότι παρόλο που είναι θέση της Επιτροπής ότι θα μπορούσε να υπάρξει συγκεκριμένη πρόνοια για τους τομείς για τους οποίους θα διορίζονται οι Υφυπουργοί, η θέση της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νόμο άτεγκτο ανελαστικό.
Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι από την επιστολή του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι κοστίζει περίπου 270 χιλιάδες ευρώ ανά υφυπουργό χωρίς τις αποκοπές που ψήφισε η Βουλή, το οποίο μειώνει το κόστος στις 240 χιλιάδες ευρώ. Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτά τα κόστη συμπεριλήφθηκαν κόστη γραμματέως, λειτουργού που ήδη εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία και απλά θα τοποθετηθούν στο γραφείο του υφυπουργού, άρα μπορεί να θεωρείται ότι είναι πλασματικό το ποσό που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ.
Το κόστος για αυτή τη συνοδεία του Υπουργού, είπε, που ανέρχεται στις 153 χιλιάδες ευρώ αποτελεί ένα κόστος το οποίο ήδη υφίσταται και δεν θα το επωμιστεί επιπλέον η Κυπριακή Δημοκρατία ή ο φορολογούμενος.
Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε σε 15 μέρες να πάει το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Νομικών για τοποθέτηση από τα κόμματα και ακολούθως για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι έχει γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία, ύστερα από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν στην Επιτροπή.
Ανέφερε παράλληλα ότι κατά την άποψή του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που έχει να κάνει με το άρθρο 54 του Συντάγματος και λέει ρητά ότι η εκτελεστική εξουσία ασκείται μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις υφυπουργών που θα ασκούν εκτελεστική εξουσία που δεν προνοείται από το Σύνταγμα, για αυτό ζητήθηκε από την Νομική Υπηρεσία να επανεξετάσει το ζήτημα.
Εξέφρασε την ετοιμότητα για σκοπούς πιο εύρυθμης λειτουργίας του κράτους να εξεταστούν αυτά τα ζητήματα, ωστόσο είπε ότι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν κάτι που να προσκρούει στο Σύνταγμα.
Αναφορικά με την οικονομική πτυχή, ανέφερε ότι το κόστος σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι στις 270 χιλιάδες και ότι δημιουργήθηκε μια παραπλάνηση, αφού δεν λέει το ΥΠΟΙΚ ότι θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενο προσωπικό αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για κάτι τέτοιο. Οπότε είπε, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση με την χρησιμοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού. Πρόσθεσε παράλληλα ότι για σκοπούς προϋπολογισμού δεν μπορεί να μην υπολογίζονται οι ανθρωποώρες.
Συμπλήρωσε ότι το κόστος ετησίως για 6 υφυπουργεία ανέρχεται στα 1, 5 εκ. ευρώ και 7,5 εκ. ευρώ για κάθε πενταετή διακυβέρνηση του τόπου.
Παράλληλα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει κατ` επανάληψη από το ΥΠΟΙΚ το συνολικό ποσό της εξοικονόμησης από τις περικοπές σε μισθούς Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, “διότι έχουμε εύλογες υποψίες ότι αυτή η εξοικονόμηση έχει εξαντληθεί”. Αναφέρθηκε σε διπλασιασμό στους συνεργάτες που διορίστηκαν στο Προεδρικό δίπλα στους Υπουργός και στον Πρόεδρο καθώς και στους Επιτρόπους και διερωτήθηκε γιατί αυτή η εξοικονόμηση να μην διοχετευτεί στο κράτος πρόνοιας ή στη μείωση των δαπανών των δημοσίων ταμείων.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνεται ότι το κόστος για διορισμό έξι υφυπουργών ξεπερνά το 1,2 εκ. το χρόνο, όπως είχε προβλέψει στην προηγούμενη συνεδρίαση.
“Είναι άξιο απορίας πώς έρχεται μια τέτοια πρόταση αυτή την εποχή όταν προηγούνται άλλες σοβαρές ανάγκες”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται άλλα σοβαρά ζητήματα εμπλοκής δραστηριοτήτων μεταξύ των Υπουργών και των Υφυπουργών. Είπε επίσης ότι κατά την άποψή του υπάρχουν και συνταγματικά κωλύματα.
Ο κ. Περδίκης, αφού ανέφερε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή διορισμός Υφυπουργών σε συγκεκριμένα και πολύ μεμονωμένα θέματα, πρότεινε την εφαρμογή του ήδη δοκιμασμένου μοντέλου του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα, δηλαδή να ακολουθηθεί ο οδός του καθεστώτος του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω που, “όπως επιβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει συνταγματικά κωλύματα, αλλά είναι θέμα πολιτικής απόφασης”.
Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να προβληματιστεί για την ορθότητα της επιλογής της να ανοίξει μια άγνωστη, όπως είπε οδό, από τη στιγμή που έχει μπροστά της ένα καθαρό δρόμο, γρήγορο και αποτελεσματικό.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κόστος και με αυτή την πρόταση, ο κ. Περδίκης είπε ότι βεβαίως και υπάρχει κόστος το οποίο μπορεί να είναι και το ίδιο, ωστόσο δεν δημιουργείται η αντίδραση του αριθμού των έξι, αλλά σε κάθε περίπτωση που απαιτείται θα έρχεται στη βουλή και θα δημιουργείται ξεχωριστή νομοθεσία για κάθε ξεχωριστή περίπτωση Υφυπουργού.
“Συνεπώς θα ελέγχεται αυτή η δαπάνη στην εκτέλεσή της και δεν θα είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης να δαπανήσει 1,2 εκ. τον χρόνο επειδή θα υπάρχει μια γενική έγκριση από τη Βουλή για δημιουργία έξι Υφυπουργών”, ανέφερε.