«Η Αριστερά ξέρει να δίνει μάχες» – «ΑΚΕΛ 2024, Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία, Δύναμη Διεκδίκησης στην Ευρώπη»
Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία λοιπόν, γράφει Ιστορία, ανοίγει δρόμους και βλέπει στο μέλλον, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη παρουσίαση των έξι υποψήφιων ευρωβουλευτών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που «δίνει σάρκα και οστά στη μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Κύπρου».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε «ιδιαίτερο χαιρετισμό στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που βρίσκονται μαζί μας για να στείλουμε το μήνυμα ότι και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί, για την κοινή πατρίδα, για το κοινό όραμα της επανένωσης και της ειρήνης στον τόπο μας».
Αφού ανέφερε ότι «οι Eυρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η Ευρώπη συγκλονίζεται από αντιφάσεις, αντιθέσεις αλλά και από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις» σημείωσε πως «εμείς θέλουμε και διεκδικούμε την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλου του κόσμου δηλαδή που κερδίζει το ψωμί του με τη δουλειά του και τον κόπο του».
«Θέλουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι «ευθαρσώς τασσόμαστε εναντίον της κατάργησης του veto που προστατεύει τα μικρότερα κράτη, όπως η Κύπρος». Πρόσθεσε πως «σίγουρα δημοκρατία δεν είναι να συμβιβαστούμε με την άλωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού στο όνομα των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων» ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα σε περίπτωση που «κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού».
«Σήμερα είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αύριο οι αριστεροί, μεθαύριο οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤΚΙ, τα άτομα με αναπηρίες και μια μέρα θα είναι όλοι στο στόχαστρο και όλη η Ευρώπη στο σκοτάδι», προειδοποίησε.
Ιδιαίτερα, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η Κύπρος που πληρώνει ακόμα τα ιδεολογήματα αυτά, δεν δικαιούται να ξεχάσει. Εντούτοις, όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνο το ΑΚΕΛ αρνήθηκε την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς κι αντιπαρατέθηκε με τη μισάνθρωπη ρητορική της». Διερωτήθηκε παράλληλα «πώς θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν και οι υπόλοιποι στην ακροδεξιά, από τη στιγμή που το ΕΛΑΜ εξέλεξε και τον Αναστασιάδη, και τον Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου στα αξιώματά τους, επιβεβαιώνοντας ότι, στην πράξη το ΕΛΑΜ είναι η εφεδρεία του Συναγερμού».
Αναφερόμενος στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «είναι μια δυνατή ομάδα που εκπροσωπεί σε αυτή τη μάχη τις αξίες, τις αρχές, τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου.
«Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία γράφει ιστορία, ανοίγει δρόμους και βλέπει στο μέλλον, γιατί είναι ισχυρό ψηφοδέλτιο, έχει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, είναι η επιλογή για όλους τους Κυπρίους, Ε/κ και Τ/κ και δίνει σάρκα και οστά στη μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Κύπρου που κτίζουμε με δυνάμεις και ανθρώπους που δεν προέρχονται από το ΑΚΕΛ, αλλά έρχονται μαζί με το ΑΚΕΛ και την Αριστερά σε αυτό τον αγώνα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που αρχίσαμε για να ενώσουμε δυνάμεις», σημείωσε.
Ταυτόχρονα κάλεσε όλους να πορευθούν μαζί με το ΑΚΕΛ για να γίνουν «η μεγάλη δύναμη και η μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα αλλάξει τα πράγματα στην Κύπρο, που αποτελεί δύναμη διεκδίκησης, που θα στείλει μηνύματα και στην κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τον δρόμο του Αναστασιάδη, ότι απέναντι τους έχουν μια ισχυρή Αριστερά που είναι η μοναδική ουσιαστικά αντιπολίτευση στη χώρα».
Μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ πήραν τον λόγο οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με πρώτο τον νυν Ευρωβουλευτή Γιώργο Γεωργίου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παλεύουμε «με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό και την ανάγκη λύσης, τις παράνομες παρακολουθήσεις κατά της διαφθοράς, τον παιδιατρικό καρκίνο τις εκποιήσεις, την Αμμόχωστο, την έμφυλη βία, τους νέους και τους αγρότες μας, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τον Ακάμα, για ανθρώπινη και δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, τις διώξεις των προοδευτικών Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας».
Ακολούθησε η πρώην Βουλευτής Άννα Θεολόγου η οποία ανέφερε πως «η Κύπρος δεν είναι ο «φτωχός συγγενής» της ΕΕ, έχουμε ρόλο και λόγο στο μέλλον της Ευρώπης, είναι ώρα η Κύπρος να βγει μπροστά για να διεκδικήσει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε και δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή μόνο αν φράξουμε το δρόμου στην ακροδεξιά, τον εθνικισμό, και τον λαϊκισμό».
Από την πλευρά της η υποψήφια Σταύρη Καλοψιδιώτου σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε αυτό που εδώ και 20 χρόνια ως ΑΚΕΛ ξέρουμε καλύτερα, να διεκδικούμε για την Κύπρο στην Ευρώπη, να παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη, ανθρώπινη, λίκνο της Δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε συνείδηση την επιταγή για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».
Ο υποψήφιος, Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, είπε μεταξύ άλλων πως «εμείς που η μοίρα μας έφερε στην πρώτη γραμμή δίπλα ακριβώς από το συρματόπλεγμα και τη νεκρή ζώνη και μια ανάσα από τα τουρκικά στρατεύματα, διατηρούμε αρκετές σχέσεις με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, προωθούμε από κοινού δράσεις επαφής, επικοινωνίας και αλληλοσεβασμού και εμπέδωσης του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων».
Ο επίσης νυν Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε πως «στο Ευρωκοινοβούλιο δουλέψαμε σκληρά, προωθήσαμε τη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και αντιδράσαμε κατά της ιδέας των δύο κρατών. Η πολιτική μας βασίζεται σε οικουμενικές αξίες και στην ηθική» είπε και σημείωσε πως καταγγείλαμε τον Ερσίν Τατάρ, τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και πολλές φορές την Τουρκία γιατί όπως εξήγησε «αυτό επιβάλλει η συνείδηση μας και η πολιτική με οικουμενικές αρχές».
Τέλος η υπόψηφια, Μέλανη Στέλιου σημείωσε πως «η Ευρώπη μας έδωσε και εξακολουθεί να μας δίνει πολλά θετικά και καλά και ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός είναι ξεκάθαρος. Σήμερα όμως αμφισβητείται γιατί σε σημαντικά θέματα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια Ευρώπη της ειρηνικής συνύπαρξης, της ευημερίας, της ίσης μεταχείρισης και θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας».