ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ την επέμβαση στην παραλία, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου! τόνισε σε ανακοίνωση η περιβαλοντική κίνηση Κύπρου.
Άλλη μια καταστροφική για το περιβάλλον και το οικοσύστημα επέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη με έργα «ανακαίνισης» εστιατορίου που φτάνουν μέχρι το κύμα στην παραλία του Αγ. Ερμογένη κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. Οι εργασίες γίνονται πραγματικά πάνω στο κύμα και δεν μοιάζουν με ανακαίνιση αλλά με εργασίες μεγάλης έκτασης, σε βαθμό που αυτή τη στιγμή, για να περάσει ένας πεζός πάνω στη παραλία από την μια πλευρά στην άλλη πρέπει να μπει στο νερό της θάλασσας. Θα πείραζε τους ιδιοκτήτες αν τα έργα γίνονταν σε μια λογική απόσταση από τη θάλασσα, ώστε να μείνει χώρος για όσους θέλουν είτε να περπατήσουν είτε να ξαπλώσουν στην παραλία;
Η παραλία του Αγ. Ερμογένη, χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή με πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης και άλλους περιορισμούς για οικοδομές. Σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής δεν μπορούν να κτίζονται οικοδομήματα πέραν του χώρου που καλύπτουν τα υφιστάμενα. Η περιοχή βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας των Βρετανικών Βάσεων, όμως Πολεοδομική Αρχή από το 2022 υπεύθυνη για την αδειοδότηση και την παρακολούθηση της οικιστικής ανάπτυξης εντός των ορίων των Βρετανικών Αρχών (πλην στρατιωτικών περιοχών) είναι οι Πολεοδομικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα δε με το άρθρο 5.-(1) του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο (ΚΕΦ.59), «απαγορεύεται η κατασκευή ή τοποθέτηση στην παραλία κατασκευασμάτων για τα οποία δεν χορηγήθηκε έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση το άρθρο 5Α του Νόμου και άδεια με βάση τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο και/ή τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο» και ως «παραλία» καθορίζονται «εδάφη εντός απόστασης όχι μεγαλύτερης των εκατό υαρδών από τη γραμμή της ανώτατης στάθμης παλίρροιας». Άρα με βάση το νόμο, προφανώς τα κτίσματα είναι παράνομα.
Κάθε μορφή επεμβάσεων χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πανίδα, τη χλωρίδα και τις παραλίες της περιοχής. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θεωρεί απαράδεκτη την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Αγίου Ερμογένη, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της. Η Κίνηση καταδικάζει την παρέμβαση, η οποία επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.
Ως Περιβαλλοντική Κίνηση θεωρούμε πως κακώς έχουν κτιστεί στην περιοχή αυτά τα μεγάλα οικοδομήματα και μάλιστα πάνω στην άμμο, πάνω στην παραλία, ακόμα και αν αυτό ήταν παλαιότερα νόμιμο. Και αυτή η περίπτωση δείχνει πως δεν υπάρχει όριο στην απληστία για κέρδος, αν και είναι αμφίβολο αν ο κόσμος θα προτιμά να κάθεται σε εστιατόριο πάνω στο κύμα και όχι λίγα μέτρα πιο πίσω.
Δεν μπορεί για άλλη μια φορά, το επιχειρηματικό κέρδος να τίθεται πάνω από το κοινό καλό που είναι συνυφασμένο με την προστασία του περιβάλλοντος και εν προκειμένω της παραλίας. Αυτό μας προκαλεί να επανεξετάσουμε σαν κοινωνία, Βουλή και κράτος, τα όρια του νόμου και αν συνάδουν με τα όρια της λογικής. Οι αρμόδιες Πολεοδομικές Αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν αν τηρήθηκαν οι νόμοι και κανονισμοί και αν όχι να παρέμβουν για να σταματήσει η επέμβαση πάνω στην παραλία.