Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο η υπόθεση με το σκάνδαλο ΣΑΠΑ, με έναν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη.
Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις του τέως Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ μεταξύ άλλων στις 26.11.2014, στις 8.12.2015 που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ως τεκμήρια και αποτέλεσαν μέρος της κυρίας του εξέτασης.
Στην κατάθεση του ο Ε. Μαλληκίδης απέρριψε ότι ο ίδιος οργάνωσε την ομάδα για να παίρνουν μίζες. Φανερά μετανιωμένος ζήτησε συγνώμη και είπε πως ομολόγησε γιατί , όπως είπε, ήταν θέμα συνείδησης και αισθάνονταν πως πρέπει να τιμωρηθεί για ό,τι έχει κάνει.
Κατά το έτος 2000 περίπου είπε ο μάρτυρας , τον κάλεσε στο σπίτι του ένα πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται τώρα στην ζωή και για λόγους συνείδησης – όπως είπε- δεν θέλει να αναφερθεί στο όνομα του . Εκεί πρόσθεσε ήταν και ο τότε Δήμαρχος Φειδίας Σαρίκας και του είπαν ότι γνωρίζουν κάποιον Έλληνα που αντιπροσώπευε μια Γερμανική εταιρεία και θα έκαμνε προσφορά για το αποχετευτικό της Πάφου, δηλαδή για την πρώτη φάση και ότι θα είχε προσωπικό όφελος σε χρήματα αν τους έδιναν την προσφορά.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως ήταν η πρώτη φορά που τον πλησίασαν να χρηματιστεί και είπε ότι είναι επικίνδυνο και αρχικά δεν δέχτηκε. Με την πίεση ωστόσο συνέχισε, του Σαρίκα και του άλλου προσώπου υπέκυψε έχοντας στο μυαλό του ότι αργότερα στην πορεία δεν θα δεχόταν τον χρηματισμό.
Ο Μαλληκίδης αναφέρθηκε και σε δεύτερη συνάντηση που έγινε στο σπίτι του Λοίζου Ιορδάνους όπου ήταν παρών ο Γιώργος Μπάφας ο Έλληνας ο οποίος ήταν καθηγητής και στο Πολυτεχνείο Αθηνών. Ο καθηγητής τους είχε μάλιστα αναφέρει πως αντιπροσώπευε μια Γερμανική εταιρεία την AWATECH που αν κέρδιζε την προσφορά για το βιολογικό σταθμό θα τους έδινε για δικό τους όφελος 3% δηλαδή στον ίδιο, στον Σαρίκα και στον αποβιώσαντα. Εκεί ήταν είπε, που διαπίστωσε πως ο Λοϊζος Ιορδάνους θα ήταν ο υπόεργολάβος τους για τα οικοδομικά.
Ο Μαλληκίδης είπε πως πριν την υποβολή της προσφοράς, ο Γ. Μπάφας τους είχε πει πως η προσφορά της AWATECH θα ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη , ώστε το συνολικό ποσό που τελικά ήταν 4,400,000 Λίρες Κύπρου περίπου και το οποίο θα ανακοινωνόταν, θα διέφερε από το άθροισμα των επί μέρους κομματιών που από ό,τι διαπίστωσε αργότερα ήταν κατά 400,000 ΛΚ περισσότερα, εκ των οποίων η εταιρεία θα έπαιρνε τα μισά και τα υπόλοιπα μισά χρήματα θα τα μοιραζόταν ο ίδιος , ο Σαρίκας και το άλλο πρόσωπο.
Όταν ξεκίνησε το έργο, είπε ο Μαλληκίδης, ταξίδεψε με τον Σαρίκα και το άλλο πρόσωπο στην Αθήνα για να τους δώσει αρχικά από 20.000 ευρώ του καθενός και τα υπόλοιπα στην πορεία και κατά την εκτέλεση του έργου. Η συνάντηση έγινε – όπως είπε με τον Μπάφα σε μια τράπεζα στο Σύνταγμα για να τους δώσει τα χρήματα. Αφού και οι τρεις τους πήραν τα χρήματα ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα κάνουν τα ευρώ αφού στην Κύπρο το νόμισμα ήταν ΛΚ και τότε είπε, ο Σαρίκας τον συμβούλεψε να ανοίξει ένα λογαριασμό σε τράπεζα στην Αθήνα όπως θα έκανε και ο ίδιος.
Ο Μαλληκίδης αναφέρθηκε και στην διαφορά που είχε ο Λ. Ιορδάνους με τους Γερμανούς με αποτέλεσμα το έργο της βιολογικής μονάδας να μην προχωρά, αλλά και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να πειστεί ο Ιορδάνους αφού συνέχισε όπως ο ίδιος ο Ιορδάνους ισχυριζόταν ζημίωνε και διεκδικούσε τις 400,000 λίρες Κύπρου που ανέφερε αρχικά. Ο Μαλληκίδης είπε πως επειδή ήθελε να τελειώσει το έργο δεν ήθελε το μερίδιο του από τις 400,000 ΛΚ αλλά ο Σαρίκας και ο άλλος δεν δέχονταν, όπως ισχυρίστηκε. “ “Εγώ δεν πήρα χρήματα” είπε ο Μαλληκίδης δηλώνοντας μπροστά στους Γερμανούς και παρουσία του Λ. Ιορδάνους ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι 70,000 ΛΚ που του αναλογούσαν .
Eίπε πως ο ίδιος δεν πήρε χρήματα χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν ο Σαρίκας και ο άλλος πήραν τα υπόλοιπα χρήματα που τους είχαν τάξει.
Το έργο συνέχισε, συμπληρώθηκε και λειτούργησε με καλά αποτελέσματα γιατί οι Γερμανοί ήταν επαγγελματίες. Ο Μαλληκίδης μίλησε και για 2η συνάντηση στην Αθήνα σε ξενοδοχείο όπου και πάλι ο Μπάφας τους έφερε 20.000 ευρώ σε μετρητά στον καθένα τους. Η συμφωνία μας συνέχισε, “ ήταν 44.000 ΛΚ δηλαδή 80.000 με 85.000 ευρώ περίπου που θα έπαιρνε ο καθένας, που αφορούσε το 1% στα 4,400,000 ΛΚ και τα άλλα χρήματα που θα παίρναμε “ συνέχισε, ήταν “ 70,000 ΛΚ ο καθένας από το ποσό των 200,000 ΛΚ. Συνολικά θα παίρναμε εγώ ο Σαρίκας και το άλλο πρόσωπο από 180.000 ευρώ περίπου ”. Είπε ακόμη πως ο ίδιος συνολικά από τον Μπάφα πήρε 40,000 ευρώ.
Ο Μαλληκίδης αναφέρθηκε και στην συνάντηση σε μια ταβέρνα στο χωριό Αναλύοντας η οποία ανήκει στον αδερφό του Λοίζου Ιορδάνους. Στην συνάντηση είπε ήταν ο Σαβέριος Βραχίμης, και Γιώργος Μιχαηλίδης καθώς και ο Βέργας. Ο Μαλληκίδης ανέφερε πως δεν ήθελε να συμμετάσχει γνωρίζοντας από το προηγούμενο έργο της Α’ φάσης τον Ιορδάνους ωστόσο ο Βέργας του είπε, « ότι τώρα είσαι βρεγμένος και δεν μπορείς να κάνεις πίσω».
Ο Μαλληκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως αφού τελείωσε η πρώτη φάση υπήρχαν απαιτήσεις από τα συμβόλαια 1 με εργολάβους τους αδερφούς ΙΑΚΩΒΟΥ και στα συμβόλαια 2α και 2β με εργολάβο της κοινοπραξίας Ζαχαριάδης ΆΤΛΑΣ PANTOU. O Mαλληκίδης είπε πως οι απαιτήσεις των εργολάβων στάληκαν σε διαιτησία. Όταν ανέλαβε συνέχισε ο νέος Δήμαρχος Σάββας Βέργας τον φώναξε όπως είπε, και του είπε ότι θα πρέπει να γίνει φιλικός διακανονισμός και να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους εργολάβους εν όψει του σχεδιασμού για την δεύτερη φάση.
Ο Μαλληκίδης μίλησε και για την ομάδα που οργανώθηκε στο τέλος του 2007 ή στις αρχές του 2008 στην οποία , όπως του ανέφερε ο Βέργας ήταν σ’ αυτή ο Βάσος Βασιλείου του ΑΚΕΛ, ο Ευστάθιος Ευσταθίου του ΔΗΚΟ και ο Γιώργος Μιχαηλίδης του ΔΗΣΥ. Η συμφωνία πρόσθεσε που έγινε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΑΤΛΑΣ PANTOU ήταν μια προμήθεια της τάξης των 200.000 ΛΚ που θα τη μοίραζαν οι Βέργας, Βασιλείου, Ευσταθίου και Μιχαηλίδης. Ο Μαλληκίδης είπε πως στις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε η εποπτική επιτροπή τους είπε ότι το ποσό που θα πρέπει να συμφωνήσουν θα πρέπει να είναι στο κατώτατο όριο της μελέτης επικινδυνότητας που είχε γίνει από συγκεκριμένο οίκο, και καθόριζε τα όρια από 2 έως 5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ φάνηκε , όπως είπε ότι οι εργολάβοι επωφελήθηκαν αφού το ποσό όπως κατέθεσε έκλεισε γύρω στα 3,300.000 λίρες. Ο Μαλληκίδης είπε στους ανακριτές ότι όταν έκλεισε η συμφωνία ο Βέργας του είπε και πήγε στον Αντώνη Τουμαζή στο γραφείο του στη Λεμεσό όταν παρέλαβε ένα μέρος του ποσού των 350.000 ευρώ μέσα σε φάκελο.
Το υπόλοιπο ποσό συνέχισε, με οδηγίες του Τουμαζή πήγε στην Αθήνα και του το παρέδωσε κάποιος άγνωστος που το τηλέφωνο του του το έδωσε ο Τουμαζής. Πήρε χρήματα μέσα στο φάκελο όπως είπε στον Ευσταθίου στον Βασιλείου και στον Βέργα . Ο καθένας συνέχισε, πήρε 60.000 ευρώ. Σχετικά με το ποσό του Μιχαηλίδη είπε πως δεν θυμάται τι έγινε και πως τα παρέλαβε. Αυτά συνέβησαν στην α’ φάση του αποχετευτικού. Συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν θυμάται αν εμπλεκόταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης , ούτε θυμάται , όπως είπε να του έδωσε ποτέ χρήματα.
Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου υπέβαλαν στην κυρίως εξέταση τους κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον μάρτυρα.
Ο κ. Κέκκος ζήτησε από τον μάρτυρα να αναγνώσει συγκεκριμένη επιστολή σύμφωνα με την οποία καταγράφονταν το τελικό ποσό της προσφοράς μεταξύ του ΣΑΠΑ και της Γερμανικής εταιρείας AWATECH που ανέρχεται , όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο στο ποσό των 4.486.000 ΛΚ.
Ο κ. Μαλληκίδης ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Κέκκο, ότι η εποπτική επιτροπή ήταν η επιτροπή που όριζε το συμβούλιο για να βοηθά την υπηρεσία για την επίλυση προβλημάτων τεχνικής φύσεως .
Ο Ε. Μαλληκίδης αναγνώρισε τους πέντε κατηγορούμενους μετά από αίτημα της κατηγορούσας αρχής.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κυρίως αντεξέταση του Ε. Μαλληκίδη από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρου Χ. Χατζηλοίζου , ανέφερε πως η εποπτική επιτροπή συστάθηκε ,όχι από ιδρύσεως του ΣΑΠΑ , αλλά σε κάποιο στάδιο.
Επεσήμανε επίσης πως όλες οι αποφάσεις ετίθεντο στην ολομέλεια για επικύρωση. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της εποπτικής επιτροπής για να είναι υλοποιήσιμες από την υπηρεσία θα έπρεπε να ήταν ομόφωνες.
Στο μεταξύ αντίγραφο του εντάλματος σύλληψης που εξεδόθη σε βάρος του κατατέθοντος μάρτυρος ημερομηνίας 26.11.2014 κατατέθηκε στο δικαστήριο.
Ο Ε. Μαλληκίδης είπε, πως δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί αν ο Λοίζος Ιορδάνους επισκέφτηκε το 2001 τα Γραφεία του ΣΑΠΑ τα οποία είχαν αλλάξει οίκημα, όπως είπε, τρεις φορές.
Είχαμε συνέχισε, συνεργαστεί γιατί υπήρχαν προβλήματα στο έργο και έπρεπε να προχωρήσει.
Ο Μαλληκίδης απαντώντας στο συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, είπε ότι σε κατοπινό στάδιο άλλαξε την κατάθεση του και αποφάσισε να ομολογήσει, μετά από διαβούλευση με τους δικηγόρους του Κώστα Ευσταθίου και Κωνσταντίνο Καλή.
Τα όσα είπα στην κατάθεση μου συνέχισε, είναι αληθή. Στη αρχή κάτι δεν παραδέχτηκα είπε ο Μαλληκίδης, “ήρθα όμως με συμπληρωματική κατάθεση και είπα όσα ακριβώς έγιναν”.
Ο κ. Χατζηλοίζου είπε πως δεν λέει την αλήθεια στην κατάθεση του και πως δεν έδωσε χρήματα στον πελάτη του.
Ο μάρτυρας είπε μάλιστα πως οι σχέσεις Λ. Ιορδάνους και Σ. Βέργα ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι με τον ίδιο γιατί, όπως είπε, ο ίδιος τάχθηκε ενάντια στην κατακύρωση της προσφοράς.
Το δικαστήριο διέταξε όπως οι πέντε κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου , Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής παρουσιαστούν στη επόμενη δικάσιμο με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Η υπόθεση ορίστηκε για την Τετάρτη 9.3.2016 στις 09:00 το πρωί με την συνέχιση της αντεξέτασης του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.