Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Συνεχίστηκε η αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας

Συνεχίστηκε σήμερα η αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας από τους κατηγορούμενους μοναχούς Νεκτάριο, Πορφύριο και Αββακούμ, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κανονικά και ηθικά παραπτώματα.

Το συνοδικό δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, τον διορισμό εμπειρογνώμονα για να εξετάσει τη γνησιότητα του οπτικοακουστικού μαρτυρικού υλικού της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των μοναχών, Αναστάσιο Βαβούσκο,οι Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ απέρριψαν τα βίντεο που τους «καίνε», με τον ισχυρισμό ότι αυτά λήφθηκαν παράνομα.

«Δεν δέχθηκαν σε καμία περίπτωση τα παράνομα αποδεικτικά μέσα, τα βίντεο γιατί βίντεο τα οποία λαμβάνονται από κάμερες ασφαλείας δεν μπορούν τεχνικά να έχουν υποτίτλους και τα ονοματεπώνυμα αυτών που μιλούν»

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Συνοδικό Δικαστήριο έστειλε τα βίντεο σε εμπειρογνώμονα, ώστε να πιστοποιήσει τη γνησιότητά τους.

«Από εκεί και πέρα οι ερωτήσεις επί όλων των μαρτύρων περιστράφηκαν γύρω από τα παραπτώματα τα οποία κατηγορούνται αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και αφορούσε τις εν γένει σχέσεις όλων των μαρτύρων με τη Μονή και τους τρεις εντολείς μου, ώστε να καταδειχθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο η συσχέτιση όλων αυτών των συμπεριφορών με το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η υπόθεση, που ποτέ δεν έπρεπε να δημιουργηθεί».

Την επανακλήτευση του Ταμασού Ησαΐα ζήτησαν οι μοναχοί, καθώς όπως υποστηρίζουν, υπέβαλαν χθες, το μισό των ερωτήσεων.

«Ο Πανιερώτατος υπέστη το μισό των ερωτήσεων μετά το τρίωρο, και απεχώρησε από ό, τι πληροφορήθηκα στο μέσο της ανακρίσεως και κατόπιν τούτου οι εντολείς μου ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η διαδικασία των ερωτήσεων προς τον Πανιερώτατο».

Εκτός του καταλόγου μαρτύρων υπεράσπισης τέθηκαν, εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν να μαρτυρήσουν υπέρ των μοναχών.

Στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης παρέμειναν ο αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Ταμασού, ο μηχανικός που επέβλεπε όλα τα έργα της Μονής, η σύζυγός του η οποία είναι και δωρήτρια της Μονής, η λογίστρια της Μονής και μια γυναίκα η οποία βοηθούσε και επικουρούσε το έργο των μοναχών αφιλοκερδώς.

Πρόθεση των Συνοδικών είναι να εκδοθεί απόφαση μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος.