Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβερνητική συμμαχία για την αποψινή ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά την πρόθεση κάποιων βουλευτών να καταψηφίσουν επιμέρους προϋπολογισμούς διαφωνώντας με τον τρόπο αυτό στις περικοπές συντάξεων και τα ειδικά μισθολόγια.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο μην περάσει ο προϋπολογισμός, δεδομένης και τις στήριξης που έχουν δηλώσει και βουλευτές που καταψηφισαν τα μέτρα. Όπως ο Κώστας Σκανδαλιδης που ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στη Βουλή ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Απ΄την άλλη πλευρά, υπήρξαν και φωνές όπως του βουλευτή Λευκάδος της ΝΔ Θοδωρή Σολδάτου, ο
οποίος δήλωσε στη Βουλή πως «στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά διαφωνεί με την κατανομή των βαρών”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς
των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.
Τα επιτελεία των κομμάτων πάντως, θεωρούν σίγουρες 167 υπερψηφίσεις, οι οποίες θεωρούνται και
ως «ψήφος εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερες από τις 153 ψήφους των μέτρων.
Χθες, οι τόνοι ανέβηκα κατά την λεκτική κόντρα της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ Ρεπούση με αφορμή το βιβλίο της Ιστορίας, στο οποίο αντέδρασαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Αρβανιτόπουλος.
Το γεγονός δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σχολίασε χθες το βράδυ , πως “αυτό δεν χρειαζόταν, ήταν το μόνο που μας έλειπε”.
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτή τη φάση δεν ανησυχεί από τις διαφοροποιήσεις ή τις πολιτικές εντάσεις. Το μείζον είναι, όπως λένε συνεργάτες του, να κλείσουν οι εσωτερικές εκκρεμότητες, να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός, ώστε να αρχίσει το σκληρό παζάρι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και να έρθει η δόση μαμούθ για να αρχίσει να κινείται η οικονομία.
Το όποιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί εάν οι 300 αναγκαστούν να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι
με την ψήφιση νέων σκληρών μέτρων,ενδεχομενο που πολλοί έχουν κατηγορηματικά απορρίψει.