“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Στόχος μας είναι πλέον, να πετύχουμε προσαρμογή με ανάπτυξη. Όλα μας τα εργαλεία είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού”.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην βασική του ομιλία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό κώδικα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να διευκρινίσει εάν είναι “με τις υγιείες ευρωπαϊκές δυνάμεις ή τον Ρουμπινί”, να καταθέσει αξιόπιστες κοστολογημένες προτάσεις και να αναλογιστεί τι θα γίνει μετά από ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για προσωρινή στάση πληρωμών τόκων, που θα οδηγήσει – όπως υπολόγισε – στην έξοδο απ’ το ευρώ και στη διακοπή των δόσεων που λαμβάνει η Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο 2%. Ορμώμενος δε, από λεκτικό ολίσθημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του για το ύψος του ΦΠΑ στην εστίαση, παρατήρησε πως “έχω την εντύπωση πως δεν είστε σίγουρος για το ακριβές ποσοστό”.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες…» είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κ. Σόιμπλε με αστερίσκο, να παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας είπε στον κ. Τσίπρα: «Δεν είπατε την αλήθεια και το ξέρετε. Έχετε πέσει έξω στις προβλέψεις σας και επενδύετε στην απαισιοδοξία, ενώ εμείς στην αισιοδοξία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% το πρώτο τετράμηνο. Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι του Μνημονίου. Πριν λίγο καιρό μειώσαμε και το ειδικό τέλος στα ακίνητα κατά 15%, αλλά δεν είπατε τίποτε» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Όσους έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, προσπαθούμε να τους ελαφρύνουμε με το πολυνομοσχέδιο. Καταθέσαμε τόσες προσθήκες για πολυτέκνους και αναπήρους. Ένδειξη της δικής σας πολιτικής, είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Κύπρος πριν λίγο καιρό – και είδαμε το αποτέλεσμα».
Με προσωπική επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα και ρητή θέση ενάντια στην πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Αύγουστο, εμφανίστηκε στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος, έλεγξε τους βουλευτές της συμπολίτευσης που στηρίζουν το πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου βασίζεται στην “θεωρία των πλαστών στοιχείων” του “υπόδικου επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου”, τον οποίον επιμένει να εμπιστεύεται ο Γιάννης Στουρνάρας.
Απαντώντας στον Πάνο Καμμένο σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως “εμείς έχουμε υποστηρίξει συγκεκριμένες απόψεις, αλλά στο ευρωπαϊκό σύστημα αναγνωρίστηκαν άλλα. Αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, δεν έχει αντικείμενο, ούτε και κανένα αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό”.
Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ζητώντας από τη Βουλή την καταψήφιση του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν με την ακραία τους πολιτική, την ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξαιρούνται της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι και θα μετατάσσονται ή θα μεταφέρονται κατά προτεραιότητα. Ταυτοχρόνα, με υπουργική απόφαση θα οριστούν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Κατόπιν της κατάθεσης της τροπολογίας, ήρε τις επιφυλάξεις του και δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κοντογεώργης, ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει εξαίρεση από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των τρίτεκνων, θέτοντας μάλιστα θέμα καταψήφισης των σχετικών με τη διοικητική μεταρρύθμιση άρθρων.