Ξεκινά σε λίγες ώρες ένα ακόμη Eurogroup στις Βρυξέλλες από το οποίο η Ελλάδα δεν θα φύγει με την πολυπόθητη απόφαση της εκταμίευσης τη δόσης που πλέον ανέρχεται στα 44 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες η Αθήνα θα αρχίσει να λαμβάνει τα χρήματα από τις 5 Δεκεμβρίου και σε δόσεις. Υπολογίζεται ότι η δόση των 31,5 θα καταβληθεί πρώτη ενώ οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν τέλη Δεκεμβρίου ή Ιανουάριο.
Παρόλα αυτά ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει σήμερα στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που τόσο επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση και θα ζητήσει από τους δανειστές, τυπικά, να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Reuters, το Eurogroup θα δώσει μία θετική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, όμως θα χρειαστεί και η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, μία διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Δύο μέρες νωρίτερα, στις 28 Νοεμβρίου, οι πιστωτές θα συναντηθούν εκ νέου για να κρίνουν αν όλα είναι έτοιμα για την αποδέσμευση της δόσης.
Αν όλα πάνε καλά, στις 3 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση, στις 4 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, και στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 44 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες, που μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για πιθανότητα επιπλέον επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2032, ενώ υπό συζήτηση τίθεται και η προοπτική της πρόωρης καταβολής της δόσης, ώστε μέρος αυτής να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα.
Εξίσου πιθανή όμως είναι και η σύσταση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα περνάει “από κόσκινο” την αξιοποίηση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα από τη δόση, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείρισή τους.
Πρόκειται για μία πρόταση της γερμανικής πλευράς, η οποία κατατέθηκε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του Eurogroup και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα αγοράσει το 50% των υφιστάμενων ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές στο 25% της αξίας τους, μία κίνηση που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 11% περίπου του ΑΕΠ και θα ζημίωνε τους ιδιώτες ομολογιούχους.