Το brexit καταρράκωσε την εδραιωμένη πολιτική τάξη της Βρετανίας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τα δυο κόμματα εξουσίας, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί σημείωσαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους εδώ και δεκαετίες.
Οι ψηφοφόροι υποστήριξαν πολιτικούς με σαφείς ατζέντες υπέρ και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδοτώντας τα αιτήματα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα από τη μια πλευρά της διχαστικής εθνικής συζήτησης και ένα σκληρό, χωρίς εμπόδια διαζύγια από την ΕΕ, από την άλλη.
Με σχεδόν όλες τις ψηφοφορίες καταμετρημένες στο σύνολό τους, το κόμμα υπέ του Brexit με επικεφαλής τον Nigel Farage, το οποίο θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ήταν στην πρώτη θέση, με το 32% των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δεύτερη θέση, με το 20%, ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που θέλουν να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν υποστεί εσωτερική διαίρεση για το τι πρέπει να κάνει, ήταν τρίτη πολιτική δύναμη στις κάλπες με ποσοστό 14%, προκαλώντας νέες εκκλήσεις από κορυφαία στελέχη τους για να στηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, να αποσαφηνίσουν τη δική τους πολιτική και να επιλύσουν το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο. Οι πράσινοι που αντιτίθενται στο Brexit βρέθηκαν στο 12%.
Στην πέμπτη θέση, οι συντηρητικοί της Theresa May με μόλις 9%, ένα ποσοστό καταστροφικό για το κυβερνών κόμμα. Η βαριά ήττα πυροδότησε άμεσα τις κλήσεις προς τους Συντηρητικούς να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να εγκαταλείψει η χώρα το ευρωπαϊκό μπλοκ ή, σε διφορετική περίπτωση, να διακινδυνεύσουν να εξαφανιστούν στις επόμενες γενικές εκλογές.