Στον αέρα παραμένει η προεδρική εκλογή εν όψει και της σημερινής δεύτερης ψηφοφορίας, αφού παρά το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο εάν είναι εφικτός ο στόχος της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Η δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, περί συναίνεσης για την Προεδρική εκλογή και εκλογές μέσα στο 2015 είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές επανεξετάζουν τη στάση τους και αναμένεται να προστεθούν στις 160 ψήφους της πρώτης ψηφοφορίας.
Η πρόταση του πρωθυπουργού, άλλωστε, κάλυψε τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οκτώ βουλευτές για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου.
Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που πριμοδοτείται από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, εξακολουθεί να συντηρεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τη χώρα σε εκλογική τροχιά.
Μένει να φανεί ωστόσο εάν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, και κυρίως της ΔΗΜΑΡ, θα ακολουθήσουν κατά γράμμα την επίσημη απόφαση του κόμματος.
Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα στην σημερινή ψηφοφορία εξέφρασαν ανοιχτά οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Tο ίδιο έπραξε αργότερα, με δήλωσή της, η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η στάση των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντα και Θωμά Ψύρρα, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει την επιστολή των οκτώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές δεν αποσύρουν τη στήριξή τους από τις προτάσεις της επιστολής, φέρεται όμως ότι διαφωνούν με οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα συναινετικό πλαίσιο θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη δυναμική εάν είχε υποβληθεί νωρίτερα, πριν την πρώτη ψηφοφορία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος και για τις απαιτούμενες πολιτικές διεργασίες.