Κινέζικο σκάφος που βρίσκεται στην περιοχή των ερευνών για το χαμένο Boeing έπιασε σήμα στη συχνότητα των 37,5kHz/δευτερόλεπτο.
Αυτή είναι η συχνότητα από την οποία εκπέμπεται το σήμα ενός «μαύρου κουτιού» εξηγούν οι ειδικοί.
Δεν είναι ακόμη δυνατό να διαπιστωθεί αν συνδέεται ή όχι με το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε πριν από ένα μήνα.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στον νότιο Ινδικό Ωκεανό επιχειρούν και ειδικά εξοπλισμένα σκάφη της Βρετανίας, τα οποία αναζητούν και αυτά το «μαύρο κουτί». Πρόκειται για το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Tireless και το ερευνητικό πλοίο HMS Echo.
Οι συντεταγμένες του σήματος που αναγνώρισε η συσκευή εντοπισμού του μαύρου κουτιού, την οποία ανέπτυξε το ερευνητικό κινεζικό σκάφος Haixun 01, είναι περίπου 20 βαθμοί νότιο γεωγραφικό πλάτος και 10 βαθμοί ανατολικό γεωγραφικό μήκος, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο χρόνος για την ανεύρεση του «μαύρου κουτιού» του μοιραίου αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών κυλά αντίστροφα, καθώς οι μπαταρίες εξαντλούνται στις 30 μέρες και αυτές οι μέρες συμπληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι μαλαισιανές αρχές εκτιμούν πως, σύμφωνα με δεδομένα από δορυφόρους, η πτήση MH370 βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, αφού προηγουμένως έκανε στροφή 180 μοιρών στη διάρκεια μιας πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.
Κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί που να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να έχει βυθιστεί στο Μπόινγκ 777.
Οι αρχές εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς ή γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος και έχουν προειδοποιήσει πως μόνο όταν βρεθούν τα μαύρα κουτιά θα μπορέσει ίσως να λυθεί το μυστήριο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας στην καθιερωμένη εδώ και 4 εβδομάδες ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοίνωσε τη σύσταση τριών επιτροπών που θα ασχοληθούν με την υπόθεση.
Η μία επιτροπή θα ασχοληθεί με τους συγγενείς των επιβατών, η δεύτερη με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη και η τρίτη με τα ζητήματα των αποζημιώσεων.
Παράλληλα, θα διοριστεί και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που θα ηγηθεί της προσπάθειας να χυθεί φως στο δυστύχημα. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κίνας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Ο Χισαμουντίν Χουσεΐν απέρριψε για μια ακόμα φορά τις κατηγορίες που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές ότι η Μαλαισία με τους χειρισμούς της είναι υπεύθυνη για το αεροπορικό δυστύχημα.