Σε άρθρο του στο περιοδικό NIN του Βελιγραδίου, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς αναφέρει ότι για μία δεκαετία: “Λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι δικό μας και ότι αυτό είναι διακηρυγμένο βάσει Συντάγματος. Σήμερα, αυτό το ίδιο Σύνταγμα δεν βοηθά καθόλου. Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσοβο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί. Ούτε η αστυνομία. Ούτε ο στρατός”.
Κατά τον κ. Ντάτσιτς, στους Σέρβους επιτρέπεται μόνον να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. “Τόσο είναι αυτό δικό μας και τόσο σε αυτό ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι μας” υπογραμμίζει.
Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού της Σερβίας, εκτιμά ότι η δήλωσή του είναι νέα ένδειξη ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ιστορική στροφή στη σπουδή του να διασφαλίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: “Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά είναι εκτεθειμένη σε πιέσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις με την πρώην επαρχία της για να λάβει το “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να στείλει ζωτικό μήνυμα σταθερότητας στους αναγκαίους ξένους επενδυτές”.
Το Reuters σημειώνει ότι το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και μέχρι τώρα έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, είναι αντιμέτωπο στην πραγματικότητα με εθνοτική διαίρεση, μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και του “μικρού θύλακα των Σέρβων στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι”.
Αναφέρει ακόμη ότι το βόρειο τμήμα του Κοσόβου τώρα είναι επίκεντρο του διαλόγου του κ. Ντάτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. “Αν και η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Ντάτσιτς υπόσχεται ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο πρότεινε να αναγνωριστεί η εξουσία της κυβέρνησης του κ.
Θάτσι στο βορρά με αντάλλαγμα την αυτονομία των Σέρβων που κατοικούν εκεί” τονίζει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων και προσθέτει ότι ο κ. Θάτσι φοβάται ότι αυτό θα παγιώσει τη διαίρεση.
“Η Σερβία, 10 χρόνια μετά το θάνατο του Ζόραν Τζίντζιτς δεν έχει ακόμη επιλύσει το ζήτημα που ταλαιπωρούσε και την κυβέρνηση Τζίντζιτς. Ακόμη δεν γνωρίζει που είναι τα σύνορά της, σε ποιά περιοχή έχει κυριαρχία” υπογραμμίζει στο άρθρο του ο κ. Ντάτσιτς.
“Ήμουν μέλος της κυβέρνησης, η οποία με πόλεμο προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου. Ίσως, πραγματικά, υπάρχει κάποια δικαιοσύνη που σήμερα είμαι ο υπεύθυνος για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης” τονίζει ο Σέρβος πρωθυπουργός.